Otvorenje izložba Hrvoja Hiršla “Limit reprezentacije” u Galeriji Novo

Udruga Metamedij i galerija Novo pozivaju na otvorenje izložbe ”Limit reprezentacije” Hrvoja Hiršla koje će se održati u četvrtak, 11. travnja, u 20:00 sati u galeriji Novo na adresi Laginjina 7, Pula.

Ova opsežna izložba predstavlja radove koji obuhvaćaju široki spektar medija: od crteža i slika, preko video dokumentacije performansa te svjetlosne instalacije na bazi kvantne optike. Pojedinačno, ovi radovi istražuju različite aspekte realnosti, percepcije i ljudskog iskustva. Zajedno, oni portretiraju odnos između prirodnog i tehnološkog svijeta kao dva prividna polariteta, ali u stvarnosti neodvojiva segmenta našeg postojanja.

Izložba je dio šire teme “Limit reprezentacije” koju je umjetnik razvijao tijekom posljednjih pet godina, inspiriran istoimenim tekstom nastalim kao refleksijom na boravak u Max Planck Institutu.

Tekst istražuje granice reprezentacije kroz prizmu naših osjetila i uma, naglašavajući kako naša percepcija stvarnosti nije izravna, već je filtrirana kroz slojeve iskustva, evolucije i kognitivne obrade. Autor uvodi ideju da je vidjeti zapravo dodirivati, s obzirom na to da je promatranje, na kvantnoj razini, čin interakcije. Raspravlja o ograničenjima ljudskih osjeta, koji primaju samo određeni raspon elektromagnetskih valova, te postavlja pitanje možemo li ”vidjeti” ono što je izvan granica naših osjeta ili uma. Navodi da je reprezentacija istodobno pokušaj i nemogućnost potpunog viđenja stvarnosti.

“Kvantna domena pokazuje nam kakav je zapravo čin viđenja. To je čin dodira, u određenom smislu agresivan čin, čin bombardiranja određenog objekta fotonima ili drugim valovima. Da bismo nešto vidjeli, potrebno je odbiti milijarde čestica/valova s površine objekta kako bi ih registrirali naši uređaji ili osjetila. Na neki način, naša realnost, ako je ne dodirujemo, ako s njom ne komuniciramo, ona se ne registrira za nas, nije tamo – ne postoji. Da bismo vidjeli neviđeno i nevidljivo, potrebna nam je neka vrsta reprezentacije. Nevidljivo je hipoteza, teorija, konstrukt koji još nije dokazan. Tek kad to dokažemo, kad postane dio našeg uobičajenog iskustva, konačno to možemo vidjeti.”

Tekst razmatra ulogu umjetnosti u proširenju našeg razumijevanja stvarnosti izvan neposrednog iskustva, postavljajući umjetnost kao potencijalno sredstvo za doticanje nedodirljivog i nedostižnog. Razmišljanja o tehnologiji kao iluziji kontrole i kritika kulturnih narativa sugeriraju potrebu za transcendencijom postojećih struktura kako bismo “vidjeli” izvan naše trenutne realnosti.

Za cjeloviti tekst “Limit reprezentacije” s hrvatskim prijevodom posjetite: https://hrvojehirsl.com/The-Limit-of-Representation-lecture

Odgovori

Pin It on Pinterest