Predavanje Danijele Doblanović Šuran “Sporne granice Vodnjana sa susjedima od konca 14. do kraja 16. stoljeća” u Vodnjanu

U petak, 12. travnja 2024., s početkom u 19 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će se predavanje doc. dr. sc. Danijele Doblanović Šuran “Sporne granice Vodnjana sa susjedima od konca 14. do kraja 16. stoljeća” (Confini contenziosi di Dignano e i suoi vicini (secoli XIV – XVI)). Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

O predavanju:
Nakon što je Vodnjan postao samostalna mletačka općina na čijem je čelu stajao podestat, počinje definiranje granice sa susjedima. S nekim susjedima nije bilo problema i granica je definirana bez većih trzavica. Međutim, granični pašnjaci i izvori vode na sjeveru i sjeveroistoku (Savičenta i Barban) postali su predmet spora koji je trajao duže od stoljeća i pol. O tome postoje opsežni izvori koji sadrže brojne toponime, opise svađa, zapljena, pokušaje dogovora, argumente sukobljenih strana i iz kojih iščitavamo modalitet sukoba, ali i brojne činjenice o gospodarstvu, pejzažu kao svakodnevnom životu žitelja tog dijela Istre.

O predavačici:
Danijela Doblanović Šuran rođena je u Puli. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Puli 2004. godine, smjer hrvatski jezik i književnost – povijest. Na poslijediplomskom doktorskom studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2013. je obranila doktorsku disertaciju “Demografska slika župe Svetvinčenat od početka 17. do početka 19. stoljeća”. U Osnovnoj školi Svetvinčenat predavala je hrvatski jezik, a od 2005. do srpnja 2009. godine bila je zaposlena u Državnom arhivu u Pazinu. Od srpnja 2009. zaposlena je na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje predaje kolegije iz ranonovovjekovne povijesti. Bavi se razdobljem istarskog ranog novog vijeka i povijesnom demografijom. (Su)autorica je šest knjiga i niza znanstvenih članaka.

Odgovori

Pin It on Pinterest