Najavljena 8. javnozdravstvena manifestacija “Hoditi i zdravi biti”

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije danas je održana konferencija za medije povodom najave 8. javnozdravstvene pješačke manifestacije „Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando“ u sklopu koje će se održati bogati program u svim istarskim gradovima od 15. do 21 travnja 2024. godine.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako je manifestacija „Hoditi i zdravi biti“ nastala kao rezultat aktivnosti Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije.

„Na području Istre u posljednjih desetak godina uloženo je 66 milijuna eura u sport i sportsku infrastrukturu, te danas Istra ima više od 32,700 registriranih sportašica i sportaša i oko 1,200 aktivnih trenera uz 600 sportskih klubova i udruga. Ponosan sam što smo postali i Europska regija sporta za 2025. godinu i što istarska županija podržava i potiče bavljenje sportom i zdravi život. Sigurno da su zdrave životne navike i aktivnost u prirodi na čistom zraku, posebno danas kada mladi sve više vremena borave pred računalima i zaslonima mobitela, iznimno važne za zdrav i kvalitetan život.“ – poručio je župan Miletić i zahvalio se svim gradovima partnerima na projektu te je za ovogodišnje izdanje poželio lijepo vrijeme i još više sudionika.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović zahvalio se Istarskoj županiji na potpori i podršci brojnim programima usmjerenima prema poboljšanju zdravstvene slike građana.

„U sklopu manifestacije ove godine će se u Poreču 18. travnja 2024. godine održati i 7. konferencija o zdravim životnim stilovima „Zajedno s vama do zdravlja“ na kojoj će se održati brojna stručna i tematska predavanja na kojima će se iznijeti primjeri dobre prakse. Prošle godine smo po prvi puta manifestaciju održali u svih deset istarskih gradova, te smo bili izrazito zadovoljni velikim interesom građana. Ono što smo htjeli postaviti u fokus nakon desetljeća promocije pravilne prehrane kroz naše predškolske i školske ustanove, je tjelesna aktivnost koja može pomoći u prevenciji rizičnih čimbenika u životu građana.“ – kazao je ravnatelj Stojanović upozorivši kako više od 44% ukupnih uzroka smrti ima veze sa životnim stilovima poput nepravilne prehrane, pušenja i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

U nastavku prisutni gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika i gradonačelnica predstavili su ukratko bogate programe u svojim gradovima koji su usmjereni prema osvješćivanju stanovništva o važnosti kretanja u očuvanju zdravlja, odnosno prevenciji bolesti. 

Središnji dio 8. javnozdravstvene pješačke manifestacije „Hoditi i zdravi biti- La salute viene camminando“ održat će se i ove godine u svih deset istarskih gradova, u subotu, 20. travnja 2024. godine. Iznimka će biti Pazin gdje će se središnji događaj održati u petak 19. travnja i Buje gdje je na rasporedu u nedjelju, 21. travnja.

Odgovori

Pin It on Pinterest