“Ma što će meni izbori!” – održan edukacijski događaj u Dnevnom boravku Rojca

Mladima Pule je politika itekako zanimljiva – samo im treba pružiti priliku da govore o njoj!

Ususret nadolazećim parlamentarnim izborima ove superizborne godine, u utorak, 9. travnja, u Dnevnom boravku Rojca održan je edukacijski događaj “Ma što će meni izbori!”, u kojem su sudjelovali učenici pulskih srednjih škola te studenti Sveučilišta Jurja Dobrile.

U suradnji s portalom Srednja.hr, Savez udruga Rojca je organizirao dan izborne edukacije za mlade koji po prvi put imaju priliku izaći na birališta. Kako bi im približili vrste izbornih procesa, obnovili znanje iz trodiobe vlasti, a potom i funkcioniranja Europskog parlamenta, događaj je uključio mlade u prezentacije i diskusije, sve s ciljem kako bi im se umanjile nedoumice te ih se potaklo da odgovorno iskoriste svoje građansko pravo i olakša dužnost donošenja informirane odluke.

Potonje se posebno pokazalo zanimljivim već za vrijeme uvodnog predavanja prof. dr. sc. Berta Šalaja, redovitog profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, kad su prisutni učenici i studenti iskazali znatiželju ne samo po pitanju načina izbora kandidata, već i težine donošenja odluke koja je politička opcija njima najbliža. Prof. Šalaj im je predložio novi alat Izborni kompas.hr, stvoren upravo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji im može pomoći barem u sužavanju izbora stranki i kandidata, ovisno o njihovim svjetonazorima i vrijednostima.

O zanimanju kojeg su učenici i studenti pokazali za izuzetno izlaganje prof. Šalaja, najbolje govore brojna pitanja koje su iskazali, produživši samo predavanje za dobrih 30 minuta dulje od predviđenog.

Događaj se nastavio prezentacijom studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pod mentorstvom prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac, koji su predstavili izbore za EU parlament te primjere dobre prakse hrvatskih europarlamentaraca. Učenici Srednje tehničke škole, pod mentorstvom prof. Gordane Mofardin, su vrlo jezgrovito predstavili nacionalne parlamentarne, a potom i predsjedničke izbore. Iza njih su uslijedili učenici Ekonomske škole, pod mentorstvom prof. Vesne Fabris, koji su brojnoj mladoj publici objasnili sve detalje lokalnih izbora, koji nas čekaju sljedeće 2025. godine.

Više o direktnoj demokraciji, od referenduma do zborova građana te aktivizmu kao i o važnosti izlaska na izbore, publici je predstavila prof. Teodora Beletić, u sklopu bloka Mislionica, uključivši nakon toga sve učenike u World Café – diskusiju o izloženim informacijama i idejama, koja je prisutnima dala slobodu da otvoreno pitaju sve što zanima i predlože svoje stavove i rješenja. Brzi Kahoot! kviz koji su odigrali na svojim telefonima potvrdio je koliko su znanja usvojili o vrstama izbora.

Broj mladih zainteresiranih za ovakve teme, uvelike je premašio broj njih koji se uspio ugurati u prostor Dnevnog boravka, a povratne reakcije kojima učenici pulskih srednjih škola traže da se napravi još barem jedan ovakav događaj na kojem bi mogli sudjelovati, u oštroj su suprotnosti s prevladavajućim mišljenjem da su mladi indiferentni i ne mare za politiku.

Istina je potpuno drugačija – itekako im je stalo. Sve što im je treba je da im se pruži prilika i sloboda da govore o tome.

Odgovori

Pin It on Pinterest