Sutra u Puli kontrola motociklista

Prometna akcija kontrole vozača mopeda i motocikla provest će se u četvrtak od 15 do 20 sati te policija poziva sudionike u prometu na poštivanje propisa

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda i motocikala u prometu na području Postaje prometne policije Pula-Pula će se u četvrtak 25. travnja od 15 do 20 sati provoditi prometna akcija „Nadzor vozača mopeda i motocikala“.

Tijekom ove godine na području Postaje prometne policije Pula – Pola stradalo je 10 vozača mopeda i motocikala od kojih je pet zadobilo teške, a pet vozača je lakše ozlijeđeno.

Tijekom akcije kontrolirati će se nadzor brzine kretanja vozila, korištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje, posjedovanje odgovarajuće kategorije te tehnička ispravnost vozila. Naime motoristi, posebice oni mlađe životne dobi, skloni su činiti preinake na vozilima kao što su zamjene uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspuha, uklanjaju ili zamjenjuju ogledala, nemaju propisno postavljenu registarsku pločicu, uklanjaju limitator brzine kretanja i slično. Ističemo kako je preinake prije sudjelovanja u prometu potrebno upisati u prometnu dozvolu, u protivnom ako se vizualnim pregledom zamijete tehničke neispravnosti uređaja i opreme koja predstavljaju opasnost za sudionike u prometu vozilo se upućuje na izvanredni tehnički pregled. Također upozoravamo, da upravljanje vozilima koji imaju određene preinake kao što su uređaj za odvod i ispuštanje plinova auspuha, stvara buku koja remeti mir građana (posebice noću) zbog čega vozači mogu biti kažnjeni za prekršaj iz čl.13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  za koji je propisana novčana kazna od 300,00 do 2000,00 eura ili kazna zatvora do 30 dana a može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja.

Ovom prilikom posebno naglašavamo obvezu i odgovornost roditelja/staratelja i drugih osoba koje skrbe o mladim osobama koje koriste motocikle i mopede da prije kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ostalim vozačima ukazujemo na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, te ih pozivamo na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Odgovori

Pin It on Pinterest