Solarnim elektranama ZA zeleniji Medulin

U četvrtak 25. travnja 2024. godine završnom konferencijom projekta “Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin” Općina Medulin zakoračila je u zeleniju budućnost. Zahvaljujući uspješnoj provedbi projekta Općina Medulin instalirala je ukupno sedam fotonaponskih panela na javne zgrade u vlasništvu Općine Medulin, uključujući objekte pročistača u Premanturi (20 kW) i Medulinu (25kW), poslovnu zgradu na Kamiku (10 kW), Vatrogasni dom DVD-a (12kW), dječji vrtić u Pomeru (32 kW), Osnovnu školu (25kW) i sportsku dvoranu u Medulinu (100 kW). Osim što postavljene fotonaponske elektrane značajno doprinose uštedi električne energije i omogućuju uštede u općinskom proračunu, želja Općine Medulin bila je pružanje pozitivnog primjera svim poslovnim subjektima i mještanima da iskoriste sunčane dane i instaliraju solarne elektrane na krovove svojih kuća.

Konferenciju je otvorio načelnik Općine Medulin Ivan Kirac koji je na samom uvodu zahvalio Kraljevini Norveškoj na financijskoj potpori, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na podršci u provedbi te cijelom projektnom timu Općine Medulin na njihovom predanom radu. Istaknuo je i kako će Općina Medulin i u budućnosti nastaviti ulagat u obnovljive izvore energije, ali i povećati poticaje prema mještanima „Prošle godine smo proveli prvi Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije, pružajući deset potpora našim mještanima, a novi poziv planiramo objaviti  tijekom mjeseca lipnja ove godine. U prošloj godini proveli smo i projekt modernizacije javne rasvjete uz pomoć kojega smo zamijenili ukupno 1646 postojećih rasvjetnih tijela na području općine Medulin, novijim i modernijim LED rasvjetnim tijelima čime smo također omogućili značajnu uštedu za općinski proračun. Ovaj projekt predstavlja samo početak naših aktivnosti za zeleniju općinu Medulin, te se veselimo budućim projektima koji će proširiti mrežu solarnih elektrana u našem vlasništvu, pružiti više poticaja našim mještanima i doprinijeti zelenijoj budućnosti svih nas.“

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Simeone Ukotić koji je istaknuo kako Općina Medulin ovakvim i sličnim projektima želi postati lider u zelenoj energiji, upravo iz razloga što su mještani općine Medulin posebno senzibilizirani zaštitom okoliša osobito zbog problema sa Županijskim  centrom za gospodarenje otpadom Kaštijun.

U drugom dijelu konferencije prezentaciju je održala pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern koja je svim prisutnima predstavila rezultate i provedbu ovog projekta. Istaknula je kako proteklo proces provedbe projekta, ali i najavila buduće planove Općine Medulin s naglaskom na izgradnju privatnih solarnih elektrana, postavljanje novih solarnih elektrana na ostale javne objekte, ali i planiranje svih budućih gradnji s mogućnošću instalacije solarnih panela.

Prezentaciju je održao i Srećko Tamburović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar na temu “Uloga Instituta Hrvoje Požar u provedbi projekata obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša“.  Kako se sufinanciraju i potiču projekti obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji predstavio je Andrea Poldurugovac iz Istarske regionalne energetske agencije. Vrlo zanimljivo predavanje održao je i Vjeran Piršić o budućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetskih zadruga.

Zanimljivom raspravom o svim prezentiranim temama zaključena je završna konferencija, kojom je obilježena uspješna provedba projekta.

Riječ je o projektu koji je trajao 23 mjeseca, a provodio se iz programa „Energija i klimatske promjene“ putem bespovratnih sredstava koje financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.- 2021 u sklopu programa Energija i klimatske promjene. Bespovratna sredstva dodijeljena su u iznosu od 346.893  EUR-a. Ukupna vrijednost projekta iznosi 408.110 eura dok je stopa sufinanciranja visokih 85 %. Nositelj projekta je Općina Medulin, dok su partneri Albanež d.o.o. i Med eko servis d.o.o.

Odgovori

Pin It on Pinterest