Veleposlanik Australije u RH u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Zamjenica župana Jessica Acquavita upriličila je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Australije u Hrvatskoj NJ.E. Richarda Rodgersa i službenicu za konzularne poslove i javnu diplomaciju Dijanu Grahovac.

Veleposlaniku je to bio nastupni posjet Istarskoj županiji, a na dužnost je stupio u veljači prošle godine. Međutim, kako je istaknuo, Istru je već posjetio i oduševila ga je.

„Kao veleposlaniku važno mi je da čim više putujem po Hrvatskoj i tako upoznajem specifičnosti pojedine županije i grada. Prošli sam tjedan bio na istoku, u Vukovaru, a evo sada sam na drugome kraju, kod vas u Istri. Povod mog dolaska je večerašnja projekcija australskog dokumentarnog filma “Zemljak” u poduzetničkom centru Coworking Pula, a koju organizira Matica iseljenika. Film je vrlo emotivan i odlično prikazuje poveznice između Australije i Hrvatske“, istaknuo je veleposlanik Rodgers.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, zamjenica župana predstavila je Istru i njezine posebnosti, poput dvojezičnosti po čemu smo jedinstveni u državi. Osvrnula se i na bogatu povijest naše županije, koja je kroz stoljeća bila sjecište različitih naroda i kultura koje su je obogatile.

„Istra je oduvijek bila otvorena i danas se ponosimo našom multikulturalnošću. Tijekom protekla tri desetljeća promišljeno smo se razvijali pa smo danas po mnogočemu nadaleko poznati. Imamo, primjerice, najbolja vina i maslinova ulja što je sve rezultat sustavnog rada i ulaganju u sektor poljoprivrede“, kazala je zamjenica župana.

Tijekom susreta bilo je govora i o brojnim drugim temama, poput zelene tranzicije i što po tom pitanju čini Istarska županija, a što Australija, gospodarstvu, turizmu i migracijama.

Odgovori

Pin It on Pinterest