Pula domaćin trodnevne međunarodne konferencije Dani obnovljivih izvora energije

Grad Pula domaćin je ovogodišnje međunarodne konferencije Dani obnovljivih izvora energije (Dani OIE) koji se od 12. do 14. lipnja održavaju u Hotelu Park Plaza Histria. Organizatori iz udruženja energetskih tvrtki za proizvodnju električne energije Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), okupili su više od 400 stručnjaka, inovatora i entuzijasta iz cijele Europe, kako bi raspravljali o najnovijim trendovima i inovacijama u području obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji sudjeluju relevantni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora te visoki predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija. 

U ime Grada Pule na svečanom otvorenju konferencije sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić koja je u svom obraćanju naglasila važnost korištenja obnovljivih izvora energije za održivi razvoj našega grada.

„Grad Pula ima dugogodišnju tradiciju u promoviranju ekološki prihvatljivih rješenja te prepoznaje važnost i potencijal obnovljivih izvora energije kao ključnog elementa u borbi protiv klimatskih promjena. Stoga aktivno radimo na implementaciji brojnih projekata koji doprinose održivom razvoju i energetskoj učinkovitosti te zelenoj tranziciji, čemu posebno svjedočimo u posljednje tri godine. Nastavljamo aktivno podržavati projekte koji doprinose održivom razvoju i povećanju kvalitete života naših građana. Kroz ovakve događaje nastojimo dodatno osnažiti zajednicu i potaknuti razvoj novih inicijativa koje će Pulu učiniti još zelenijim i energetski učinkovitijim gradom“, rekla je pročelnica Barić.

Istaknula je projekt „Dobra energija“, kroz kojeg su postavljene  solarne elektrane na osnovnim školama Veli Vrh i Vidikovac, a sufinanciran je putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021., kao i postavljanje solarnih panela na Dom sportova Mate Parlov, također sufinancirano EU sredstvima putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pula ima usvojen Program prilagodbe klimatskim promjenama, Akcijski plan energetske učinkovitosti kao i Strategiju zelene urbane obnove kao ključnih strateških dokumenata za razvoj i implementaciju „zelenih projekata“, smanjenje toplinskih otoka, implementaciju integriranih prirodnih sustava oborinske odvodnje, tzv. „kišnih vrtova“, za koje je Grad Pula dobio nagradu. 

„Kroz strateške projekte PIC Vallelunga, obnova Društvenog centra Rojc, Uređenje zelene zone Pragrande i uvođenje „Park & Ride“ sustava, koji se planiraju sufinancirati EU sredstvima iz ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021-2027., Grad Pula će poticati održivi razvoj, energetsku obnovu, održivu gradnju, zelenu infrastrukturu, kišne vrtove, urbanu mobilnost kako bismo postali Grad otporan na klimatske promjene i tako postigli zelenu tranziciju. Vjerujem da će ova konferencija donijeti nove ideje, saznanja, razmjenu iskustava i suradnje koje će nam pomoći da još brže i efikasnije ostvarimo naše ciljeve“, poručila je pročelnica Barić te zaželjela uspješnu i inspirativnu konferenciju.

Trodnevno događanje kroz devet panela i predavanja otvorilo je raspravu o javnim politikama u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) i odgovorilo na pitanja: jesmo li na sunčanoj strani Europe, kakva je daljnja perspektiva vjetroelektrana u našoj zemlji, mogu li se pojednostavniti pravila za priključenje na mrežu, koji su izazovi pred geotermalnom energijom, kako financirati OIE projekte, kako biomasu i bioplin staviti u središte pažnje, koji su oblici pohrane toplinske i električne energije najučinkovitiji te koliko smo blizu eri vodika.

Prema statističkim podacima Eurostata za 2023. godinu, udio korištenja obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj čini 31 posto s vidljivom tendencijom rasta.  Prema proizvodnji električne energije iz vjetroelektrana, Hrvatska se nalazi  na 13. mjestu, a u Europi prednjače Danska, Irska i Njemačka, dok je po proizvodnji električne energije iz sunčanih elektrana Hrvatska na 24. mjestu u Europi, a prednjače Njemačka, Italija, Španjolska i Nizozemska.

Solarni potencijal, koji je relativno visok za Hrvatsku, od prosječno 2500 sunčanih sati godišnje, nije dovoljno iskorišten, za razliku od Njemačke i Nizozemske koje imaju manji solarni potencijal od 1200 do 1800 sunčanih sati godišnje, ali izuzetno dobro iskorišten.

Pokrovitelji konferencije Dani obnovljivih izvora energije su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvoj, WindEurope, SolarPower Europe i European Biogas Association,  

Više informacija o konferenciji dostupno je na https://oie.hr/

Odgovori

Pin It on Pinterest