Na tržnici buzara od 120 kilograma pedoća

U velikoj padeli danas se na središnjoj pulskoj tržnici pripremala buzara od pedoća. Planulo je gotovo 500 porcija, a kušali su ih brojni Puljani, ali i inozemni gosti. Kako kaže Budimir Žižović, glavni kuhar, na mnogim jezicima svijeta pitali su ih što to pripremaju. Pedoće su stigle od uzgajivača iz Santa Marine, ispod Vabrige, i Žižović veli da su bile sjajne kvalitete.

U velikoj padeli završilo je čak 120 kilograma pedoća, začinjenih sa šest litara vina, šest litara maslinovog ulja, pet kilograma mrvica, oko tri kilograma češnjaka i dva kilograma peršina. Buzara je pripremana u dvije ture, jer toliku količinu pedoća nije mogla odjednom “podnijeti” ni golema feštarska padela u vlasništvu Tržnice i Turističke zajednice Pule.

Povod je kraj ljeta, a motiv je da se sezonsko povrće, riba, školjke, gljive koje se mogu kupiti na pulskoj tržnici odmah mogu staviti u padelu. Prije tri tjedna na istom se trgu pripremala peperonata, a sad je pravo vrijeme za pedoće, jer su sada bolje nego usred ljeta. Njihovo vrijeme zapravo tek dolazi, bit će još punije, kaže nam Budimir Žižović koji zajedno s pulskom Tržnicom i ekipom iz Rock Caffea vodi ovu već tradicionalnu manifestaciju. U kuharskom dijelu posla rukave su zasukali i direktor Tržnice Renato Perc, Ivan Krizman i predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek, a dogradonačelnica Elena Puh Belci došla je provjeriti kako im je to uspjelo. Točala je kruh u buzaru i, čini se, bila jako zadovoljna. Feštu je domaćom, mediteranskom glazbom začinila skupina In vino veritas.

– Buzara od pedoća jako je jednostavno jelo koje bismo trebali češće spremati. Ima jedan mali problem – malo je pedoća na tržištu i dosta su skupi. Kilogram je 25 kuna, a to je previše, međutim nema ponude, nema količine na tržištu kojom bi se oborila ta cijena. Šteta, jer to je drevna, tradicionalna hrana, svi kažu da su pedoće najbolja školjka, vrlo brzo i jednostavno se spremi i ima zaista poseban gušt. Tu i tamo ih pojedemo u restoranu, ali doma ih sve rjeđe pripremamo. Iako sada dolaze očišćene izravno od uzgajivača i odmah ih možemo staviti u teću, kazuje Žižović.

Veli da nemamo dovoljno pedoća ni za domaće tržište, a imamo odlične vale i čisto more, dobre uvjete za uzgoj, te se nada razvoju i većem broju uzgajališta u Istri. Što se tiče recepata za pripremu pedoća, kaže da ih ima jako puno – prepolovljeni pedoći s malo začina peku se u pećnici, mogu se spremiti u školjci sa špagetima, naročito kad se dodaju i druge vrste školjki, od očišćenih pravi se dobar šugo i tako redom.

( www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest