Počinje studentski život za oko 800 pulskih brucoša

Na fakultetima i odjelima u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli danas počinje nova akademska godina i nastava za studente druge i treće godine preddiplomskih, te druge godine diplomskih studija. Brucoše očekuje tzv. orijentacijski dan kad će saznati i raspored predavanja koja za njih počinju od sutra.

Završeni su upisi u prve godine preddiplomskih sveučilišnih, stručnih i integriranih studija i od ovogodišnje upisne kvote – otvoreno je 711 mjesta za redovite i 335 mjesta za izvanredne studente – na pulskom su Sveučilištu ostala nepopunjena 43 mjesta na redovitim i 194 mjesta na izvanrednim preddiplomskim studijima.

– Više od polovice studenata dolazi izvan Istre; najviše iz Koprivnice, Varaždina i tog kraja, ima i Slavonaca, nešto Dalmatinaca, kaže voditelj Studentske službe Vladimir Gnip, potvrđujući da broj studenata u Puli raste iz godine u godinu.

Navala na japanologiju

– Na prvu godinu preddiplomskih studija u jesenskom roku upisalo se 86 redovitih studenata i 56 izvanrednih. Na redovnom studiju popunjenost je iznimno dobra, iznad 90 posto, ali redovni studenti se više ne mogu ni upisati. Razlog je jednostavan – jer je prva godina svima besplatna. Za izvanredni studij brojke nisu tako dobre, jer u današnjoj situaciji nije lako platiti školarinu. Za izvanredne studente ima još 136 mjesta na ekonomiji i poslovnoj ekonomiji na FET-u; 17 mjesta na studiju informatike, pri Odjelu za informacijske i komunikacijske tehnologije, te devet mjesta na smjeru Kultura i turizam, pri Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, kaže Gnip.

Na pitanje koji su studiji najpopularniji, odgovara da je interes studenata bio u skladu s upisnim kvotama, ali je najveći interes ipak iskazan za studij japanskog jezika i kulture, lani otvoren na Filozofskom fakultetu. Prvotna upisna kvota od 20 redovnih studenata zbog velikog je interesa na jesenskom roku povećana i japanski je upisalo 29 studenata. Da je japanologija pravi hit na pulskom Sveučilištu potvrđuje nam i prodekanica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Nevenka Tatković.

Tri nova stručna studija

– Jako smo zadovoljni upisima u ovoj akademskoj godini, interesom za naše studije koje i dalje proširujemo. Upravo smo dobili dopusnicu Ministarstva znanosti za dislocirani preddiplomski stručni studij predškolskog odgoja, s nastavom na talijanskom jeziku, koji Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti izvodi u Umagu. Prijave za ovaj studij, gdje ima mjesta za 30 izvanrednih studenata, primat će se direktno na Sveučilištu, u Studentskoj službi u Puli.

Još čekamo dopusnice za još dva nova preddiplomska stručna studija; studij sestrinstva, gdje bismo upisali 30 redovitih i 30 izvanrednih studenata, te proizvodno strojarstvo s kvotom od 40 redovitih i 30 izvanrednih studenata. Potonji studijski program, koji se izvodi na Odjelu za informacijske i komunikacijske tehnologije, već je dobio odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Upisi i za ove studije obavljat će se naknadno na Sveučilištu, nakon što stignu dopusnice iz Ministarstva, kaže prof. Tatković.

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest