Vlada HDZ-a i Mosta ili prekid pregovora

Pregovori HDZ-a i Mosta iz ozračja povjerenja i dobre atmosfere prometnuli su se u zonu ozbiljnih komplikacija. Današnji nastavak pregovora u HDZ-u smatraju ključnim sastankom nakon kojeg će biti jasno ide li se u smjeru sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta ili će se tražiti alternativne kombinacije (Vlada s HNS-om i HSS-om ili manjinska Vlada).

U HDZ-u ne očekuju da se danas dogovori baš sve, ali očekuju da će današnji sastanak biti smjernica mogu li dva partnera do sredine tjedna dogovoriti paket suradnje za buduću Vladu jer HDZ 10. listopada na Pantovčak želi ići s potrebnih najmanje 76 potpisa saborskih zastupnika kako bi Andrej Plenković dobio status mandatara.

Loptica je sada na strani Mosta, poručuju u HDZ-u, i na njima je da se očituju o ustroju Vlade koji im je HDZ predložio. Taj ustroj podrazumijeva pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, ali u HDZ-u kažu da je otvorena opcija i da Most dobije mjesto predsjednika Sabora, ali u tom slučaju neće moći računati na pet ministarstava, a možda ni na mjesto potpredsjednika Vlade.

– Pozicija predsjednika Sabora izuzetno je važna jer je to druga funkcija u državi. HDZ je spreman na kompromise, ali u okvirima realnog. Ako bi Mostu išla ta pozicija, onda moraju biti spremni na drukčiji odnos snaga u Vladi – rekao je naš izvor iz HDZ-a.

U HDZ-u kažu da su pregovori s Mostom počeli sličiti na one prije godinu dana, da je Most počeo kalkulirati i da se mostovci ni o čemu ne izjašnjavaju. Šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je za Novu TV izjavio da očekuje dogovor s Mostom, ali i intenzivne pregovore ovaj tjedan.

Na pitanje o poziciji šefa Sabora, odgovara da je to važna funkcija za sve, pa tako i za HDZ. Na upit je li moguća Vlada bez Mosta, rekao je da HDZ sad pregovara s Mostom i manjincima. Jednake prigovore koje HDZ ima na Most, imaju i u Mostu na HDZ. I u Mostu kažu da se HDZ ne izjašnjava i da još nisu definirali programska načela Vlade bez kojih se u Mostu ne žele dogovarati o ustroju vlasti.

Tako se HDZ, kažu u Mostu, još nije izjasnio oodnosu prema bankama, poljoprivredi i sl. Osim toga, Most se odrekao stavljanja veta na izbor kadrova za ministre, ali traži punu odgovornost svake strane za ministarstva koja će biti u kvoti HDZ-a, odnosno Mosta. Žele vertikalu i u energetici, ako im pripadne to ministarstvo, dakle da Most ima odgovornost, ali i svoje ljude u nadzornim odborima najjačih energetskih tvrtki.

U Mostu su spremni i da HDZ preuzme odgovornost za energetiku, ako je ne žele prepustiti Mostu, ali da Most onda dobije Ministarstvo gospodarstva (ideja je da se iz gospodarstva izdvoji energetika i pripoji zaštiti okoliša). U Mostu kažu da im je HDZ predstavio svoju ideju ustroja buduće Vlade i o tome će im se, tvrde, izjasniti na današnjem sastanku.

– Rekli smo da ćemo tijekom pregovora razgovarati o cijelom paketu, jamstvima, programu Vlade te podjeli odgovornosti. Jamstva smo prošli, no stručne skupine još nisu završile razgovore o programu buduće Vlade, pa zbog toga ne možemo još razgovarati o podjeli odgovornosti – objašnjavaju nam u Mostu

( Izvor:  www.večernji.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest