Od danas gruntovnica u novim prostorima

Od danas se za građane, službene osobe i tvrtke otvaraju šalteri Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Puli u Rovinjskoj ulici 2a, u potpuno rekonstruiranoj zgradi bivše vojarne Istarskih brigada, odnosno bivšeg vojnog dispanzera. Nova zgrada pravosudnih tijela, među kojima je i gruntovnica, smještena je između Društvenog centra Rojc i Arsenalske ulice (bulevara), pristup pješacima je omogućen s obje strane, a za stranke je predviđeno korištenje parkirališta ispred Rojca.

Preseljena građa od iznimnog značaja

– Veliko nam je zadovoljstvo izvijestiti naše korisnike da započinjemo s radom na novoj adresi. To smo s nestrpljenjem očekivali od trenutka kad je krenula obnova zgrade, tijekom 2011. godine, a ostvarena je u sklopu Projekta potpore pravosudnom sektoru, za koji je Republika Hrvatska sa Svjetskom bankom potpisala ugovor o zajmu vrijedan 17 milijuna eura. Ukupna kapitalna investicija iznosila je 28,5 milijuna kuna od kojih 1,48 milijuna iz proračuna Ministarstva pravosuđa. Preseljena je obimna građa od iznimnog značaja, s kojom je bilo neophodno postupati na osobito pažljiv način, budući da se radi o zemljišnim knjigama i zbirkama isprava koje se čuvaju trajno, a neke datiraju još iz davne 1879. godine, rekla nam je predsjednica Općinskog suda mr. sc. Sonja Bulić.

Za potrebe gruntovnice u obnovljenoj je nekadašnjoj vojarni uređeno i opremljeno približno 550 četvornih metara prizemlja, čitava lijeva strana zgrade od glavnog ulaza. Među preseljenim dokumentima smo imali priliku vidjeti i onaj najstariji – zbirku isprava iz 1879. godine s ugovorima o zakupu, kupoprodaji i darovanju, rješenjima o nasljeđivanju, prijavnim listovima katastra te presudama i odlukama suda, među kojima su brojne ovrhe. Prvi arhivirani ugovor je onaj o zakupu prostorija u jednoj zgradi na Danteovom trgu, za potrebe tadašnjeg telegrafa. A uvidom u jednu staru katastarsku kartu doznali smo da je otok Sveta Katarina upisan u zemljišne knjige tek prošle godine, prilikom obnove zemljišne knjige za dio katastarske općine Štinjan, koja je izvršena zbog projekta Brijuni Rivijera. Otok, zbog vojnih objekata, u ovdašnjim dokumentima ranije jednostavno “nije postojao”.

Zgrada u kojoj su smješteni i Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo opremljena je ulaznom rampom i liftom, a u dijelu gruntovnice, uz čekaonicu, uređen je i sanitarni čvor za osobe s invaliditetom.

– I dosad smo nastojali u što je moguće kraćem roku rješavati predmete, što u slučajevima bez dodatnih komplikacija i ovisnosti o drugim postupcima, znači za dan ili dva. Već smo godinama tako ažurni, uz mali izuzetak aktualnog preseljenja i prošlogodišnjeg početka uvođenja Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Tome će zasigurno dodatno doprinijeti i zemljišnoknjižna sutkinja Suzana Korva koja je u sklopu gruntovnice započela s radom prije tjedan dana i koja je zadužena za rješavanje prigovora stranaka na rješenja ovlaštenih zemljišnoknjižnih referenata iz cijele Istre, što je prije bilo u nadležnosti Županijskog suda, napomenula je predsjednica Općinskog suda.

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest