Pulskom gradonačelniku uručena Odluka o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma

Nakon što je proteklog tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo Pulu kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU), danas je u Zagrebu održano svečano uručenje Odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma te je u ime Grada Pule Odluku preuzeo pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić kazao je kako su ovi gradovi zadovoljili sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja te je dodao kako će konkretne aktivnosti ovisiti o strategiji razvoja urbanog područja s osnovnim ciljem osiguranja gospodarskog razvoja odabranih gradova.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbi aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. Osnovni cilj je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskoj razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenje kulturne baštine i obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Odabranim gradovima Puli, Slavonskom brodu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu na raspolaganju je 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanog područja.

Urbano područje predstavlja jednu cjelinu okupljenu oko pokretača urbanog razvoja Grada Pule, a koju čine Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban. Nastala je u siječnju ove godine kada je potpisan Sporazum o suradnji gradonačelnika i načelnika. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije koji se odnosi za razdoblje 2014.-2020. godine, a uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja te je za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje Pula namijenjen indikativni iznos od 30,6 milijuna eura.

http://www.pula.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest