Radnici Uljanik TESU-a dobili zaostale plaće

Prošlog je tjedna postala pravomoćna predstečajna nagodba za Uljanik Tvornicu električnih strojeva i uređaja (TESU), a koju su sklopili vjerovnici tog društva 22. rujna. Tim je programom financijskog restrukturiranja opisan način kako će pulska tvrtka za projektiranje, proizvodnju i prodaju elektroopreme vraćati 49,5 milijuna kuna dugova svojim dužnicima, njih ukupno 92. Njihov najveći vjerovnik je CERP, državna tvrtka za restrukturiranje i prodaju drugih državnih tvrtki, kojoj duguju 25 milijuna kuna. Slijedi Uljanik s 12,7 milijuna kuna te 3. maj i Porezna uprava s 2,7, odnosno 2,1 milijun kuna. Ostalih 88 vjerovnika zbirno potražuju sedam milijuna kuna.

Uljanik postaje suvlasnik TESU-a

Vjerovnici TESU-a podijeljeni su u deset skupina i za svaku od njih predviđen je drugačiji modalitet povrata duga. CERP i Porezna uprava dobit će svega 40 posto svojih potraživanja, dok im se preostalih 60 posto briše. Inače, CERP je 2010. godine pozajmio TESU-u 15,8 milijuna kuna i na taj iznos obračunavao kamatu od 9,5 do 13,58 posto godišnje, čime je dug narastao na 25 milijuna kuna. Sada CERP može računati s povratom 10 milijuna kuna glavnice, ali to će mu TESU vraćati devet godina, uz kamatu od 4,5 posto godišnje, ali nakon godinu dana počeka.

Po istom modalitetu će biti riješen dug “3. maja”, s tom razlikom da otplata neće biti devet već četiri godine. Uljaniku će povrat duga biti riješen dionicama TESU-a koje će se izdati u dokapitalizaciji. Time će udio CERP-a pasti sa 100 na 74 posto, jer će Uljanik steći 26 posto kapitala TESU-a.

Komentirajući ove novine, član Nadzornog odbora TESU-a Đino Šverko nam je izjavio kako vjeruje da će ulazak Uljanika u vlasništvo društva pomoći TESU pri dobivaju garancija i osiguravanju novih poslova. On je dodao da je prije 15-ak godina TESU bio u vlasništvu Uljanika, ali ga je ovaj potonji založio pri Ministarstvu financija kao jamstvo za kredite.

– Kako se aktiviralo jamstvo, tako je Ministarstvo financija postalo vlasnikom TESU-a. No, za razliku od Uljanika, TESU nikad nije obeštećen za pomorsko dobro, iako imamo situaciju da je zemljište na kojem leži TESU bliže moru nego neki dijelovi Uljanika. Nažalost, mislim da TESU nikad neće biti obeštećen za oduzeto pomorsko dobro kako je uspjelo svim hrvatskim brodogradilištima, pojasnio je Šverko.

Što je tiče potraživanja radnika zbog neisplaćenih plaća on veli da sadašnja situacija nije bila bolja u proteklih sedam godina.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest