Počinje violončelističko natjecanje “Antonio Janigro”

Danas u Poreču počinje natjecanje mladih violončelista za uzrast do 20 godina iz 17 zemalja svijeta u sklopu 11. izdanja Međunarodnog violončelističkog natjecanja “Antonio Janigro” koje završava 25. listopada zajedničkim koncertom nagrađenih. Radi se u vrhunskom događaju za Poreč i za cijelu Istru. Potvrdio nam je to i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis uoči sinoćnjeg održavanja svečanog koncerta u Eufrazijevoj bazilici tijekom kojega je svjetski poznata violončelistica Meehae Ryo nastupila zajedno sa Zagrebačkim solistima.

Ova južnokorejska umjetnica izjavila je da je natjecanje “Janigro” svjetski poznato i priznato. Rekavši da je studij violončela u svim školama diljem svijeta u usponu, Meehae Ryo je pohvalila  promidžbenu ulogu naših vrsnih violončelista Stjepana Hausera i luke Šulića.

Tijekom kratkog susreta pred zgradom Umjetničke škole koja organizira natjecanje imali smo priliku razgovarati i s umjetnikom iz Kazahistana Eldarom Saparajevim koji je pobijedio na porečkom natjecanju davne 2000. godine.

– Ta pobjeda označila je početak uspona moje osobne karijere, danas sviram i dirigiram orkestrima diljem svijeta. “Janigro” je najbolje i najpriznatije natjecanje za mlade violončeliste u cijelom svijetu. Morate biti na to ponosni, kazao je Eldar Saparajev.

Tijekom natjecanja natjecat će se čak 74 mlada umjetnika koje će ocjenjivati međunarodni žiri priznatih umjetnika i pedagoga.

Međunarodno natjecanje organiziraju Umjetnička škola i Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest