Predavanje o Gerontološkom centru Vila Trapp

Predavanje za umirovljenike o Gerontološkom centru Vila Trapp u Puli održala je Doris Ivanković, mag. act. soc.  20. listopada 2016. u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula.

Gerontološki centar Vila Trapp projekt je Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Projekt se provodio u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala” 2007. – 2013. – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza III, HR.2.3.04. Projekt se provodio od 20. srpnja 2015. do 20. rujna 2016., a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciljevi projekta bili su: osnivanje i rad Gerontološkog centra koji pruža sveobuhvatnu podršku za starije osobe i povećanje zapošljivosti, rasterećenje od brige, i usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu.

Ciljana skupina u okviru projekta bile su nezaposlene osobe koje skrbe o ovisnom članu obitelji, o starijoj osobi, a glavni zadatak je bio proširiti mrežu socijalnih usluga u zajednici za stariju populaciju, da bi nezaposlene osobe mogle uskladiti svoju profesionalnu i obiteljsku ulogu.

U sklopu Gerontološkog centra Vila Trapp Pula pružala se usluga Dnevnog boravka za 10 starijih osoba, usluga Pomoći i njege u kući za 20 osoba, pružane su usluge savjetovanja za starije osobe i ostale osobe koje skrbe o starijoj osobi, organizirano je 6 tribina namijenjenih starijim građanima, te je održano 13 koordinativnih sastanaka dionika, te je izdan Vodič za starije građane grada Pule.

Po završetku projekta Gerontološki centar Vila Trapp nastavlja pružati usluge Dnevnog boravka, nastavljaju sa radom savjetovališta, organiziranjem tribina i koordinativnih sastanaka te kao novost uvode rad Senior kluba u popodnevnim satima.

U Dnevni boravak prima se 20 funkcionalno ovisnih korisnika koji zbog starosti ili Alzheimerove demencije ili drugih demencija (srednji/srednje teški stadij bolesti) trebaju pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju potreba. U uslugu je uključen i organizirani prijevoz. Senior klub raditi će u popodnevnim satima. To će biti mjesto gdje će se stariji građani moći okupljati, družiti i uključiti u život zajednice putem različitih radionica (plesne radionice, kreativne radionice, sportske radionice…).

Za sve informacije vezane uz usluge Gerontološkpog centra Vila Trapp možete se informirati direktno kod socijalne radnice i voditeljice Doris Ivanković ili na broj telefona 099/323-0587.

Ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, Vesna Grubišić-Juhas, mag. act. soc. nakon predavanja odgovorila je na pitanja, nakon čega se povela i rasprava o planovima i mogućnostima poboljšanja skrbi za starije nemoćne osobe u Puli.

Predavanje za umirovljenike je organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske-podružnica Pula u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula. Gđa. Zorka Lončar iz Sindikata umirovljenika Hrvatske-podružnica Pula redovito organizira predavanja na razne teme za umirovljenike.

Odgovori

Pin It on Pinterest