Prevencija osteoporoze u starijoj životnoj dobi

Hrvatsko društvo za osteoporozu u povodu 20. godišnjice svog rada i obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze pripremilo je program promicanja zdravlja „Prevencija osteoporoze u starijoj životnoj dobi“,  koji se provodi u svim većim gradovima. Radi se o besplatnoj akciji mjerenja gustoće kosti koja će se za građane provoditi u subotu, 5. studenog 2016. godine, u Istarskim domovima zdravlja (Flanatička 27, soba 18), u Puli, od 10 do 17 sati.

Pozivaju se građani na besplatno mjerenje mineralne gustoće kosti uz pregled specijaliste. Osim nalaza liječnika, savjeta za obradu, prevenciju i eventualno liječenje osteoporoze, dijelit će se edukativni materijali.

Svrha aktivnosti je rana dijagnostika i prevencija osteoporoze, bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 600.000 ljudi. Obzirom da bolest nastaje uglavnom u starijoj životnoj dobi, savjetuju se žene nakon menopauze i muškarci stariji od 50 godina da se odazovu na preventivni pregled. Osim toga, ako to već nisu učinili, poželjno je da pregledu pristupe i osobe koje imaju rizične čimbenike koji bi mogli ukazivati na osteoporozu: prijelome kostiju, bolove u kralježnici i zglobovima, osobe koje su se snizile ili pogrbile.

Odazivom na pregled značajno se može pridonijeti prevenciji i liječenju epidemije osteoporoze prema najboljim svjetskim standardima!

Odgovori

Pin It on Pinterest