Poreč će u 18 godina za pulsku bolnicu platiti 7,6 milijuna kuna

Iako su mnogi očekivali da će 37. pretposljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča biti burna obzirom na dosadašnje trzavice lokalnog IDS-a i HDZ-a, sve je
proteklo mirno. Na sjednici je prisustvovalo 16 od 17 vijećnika, a izostao je samo Fabrizio Picco. Zbog promjena propisa, već na samom početku gradonačelnik Edi Štifanić predložio je skidanje sa dnevnoga reda odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u projekte društvenog doma u Novoj Vasi, dječjeg vrtića u Dračevcu, ali i
dogradnju groblja u naselju Fuškulin. O njima će se raspravljati na posljednjoj najavljenoj sjednici zakazanoj za 16. ožujka.
Tko ima VIP kartice za parking?
Nakon jednoglasna usvajanja zapisnika posljednjih četiri sjednica, te prihvaćanja izmijenjena dnevna reda pristupilo se diskusiji čak 25 odgovora na pitanja vijećnika. Tom prigodom mnogobrojni su izrazili nezadovoljstvo dobivenih odgovora u pismenom obliku, jer u njima sadržajno samo u tri rečenice pojašnjeno ono što su tražili, što po njihovom mišljenju bilo premalo sukladno onom što su mislili dobiti.
Tako je primjerice vijećnik Maurizio Zennaro tražio dodatno obrazloženje i spisak osoba koji imaju VIP kartice za podizanje rampi za ulazak na parkirališta, na što mu je dogovoreno da takvih kartica nema. Stevo Žufić i Damir Prgić također se osvrnuli na dobiveno, ali i nanovo zatražili pismeno obrazloženje uz opasku da stalno
moraju ponavljati ista pitanja da bi dobili traženo. Mnoge je zanimalo kakvo je stanje sigurnosti na području grada, pa će pitanja proslijediti nadležnima.
U nastavku, nakon otvorene diskusije prihvaćene su dvije odluke o izgradnji Opće bolnice Pula i Županijskog centra za gospodarenjem otpadom Kaštijun čije je pojašnjenje prisutnima prezentirao načelnik Županijske uprave Istarske Županije Valerio Drandić.
Za pulski Kaštijun 800 tisuća kuna
Bolnica će se prostirati na 43.000 četvorna metra, imat će 10 kirurških dvorana, samo su djelić informacija koje je Drandić upoznao vijećnike. Grad Poreč će od 2018. do 2036. godine za njenu izgradnju sufinancirati iznosom om 7.670,663 kuna, što je jednoglasno prihvaćeno. Međutim kod glasanja odluke o davanju suglasnosti na zaključenje ugovora o načinu i uvjetima povrat sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju centra za gospodarenjem otpadom Kaštijun, dva su vijećnika bila suzdržana. Temeljem ove odluke Grad će morati u razdoblju od 20. godina Istarskoj županiji, prema otplatnome planu uplatiti 8,48 posto ukupne vrijednosti što iznosi 828.053,99 kuna odnosno 41.402 eura godišnje.
Odluka o određivanju zona i koeficijenata unutar razreda turističkog mjesta na području grada Poreča, a koju je prezentirao direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik nije prihvaćena, već će kao dorađena biti prezentirana na naredno zakazanom vijeću. Razlog tome bilo je upozorenje vijećnika Steve Žufića, ali i ostalih vijećnika, da postoje mnoge nelogičnosti i zbrke sa zonama, poput one da se boravišna pristojba na primjer u udaljenijoj Baderni vrednuje više nego ona u prigradskim naseljima bliže moru. Uz ponešto rasprave sa 11. glasova za, 3. protiv i jednim suzdržanim prihvaćen je i Plan prodaje kapitalnih nekretnina za 2017. godinu, a koji se sastoji od ukupno pet nekretnina procijenjenih na oko 41. milijuna kuna. One bi se trebale prodavati strateški, a ne samo kako bi se punio proračun složili su se vijećnici, pa će u narednom periodu biti odlučeno hoće li neke od njih biti ponuđene možda i u zakup.

Pin It on Pinterest