U novu bolnicu ugradit će se oprema vrijedna oko 240 milijuna kuna

Na gradilištu nove pulske bolnice, koju je obišla naša novinarska ekipa, i dalje je malo radnika, posebno u odnosu na horuk-početke kad je sve vrvjelo od  rađevinara pod zaštitnim kacigama. Od šest kranova nad gradilištem u najaktivnijem razdoblju, sada je tek jedna dizalica u funkciji. Za sedmerokatnicu dograđenu uz zgradu ginekologije, službeno Objekt broj 1, čeka se isporuka i montaža kompletne vanjske aluminijske stolarije. A dok se ti otvori ne zatvore, izvode se mogući unutarnji radovi, postavljaju strojarske i elektroinstalacije, razvodi horizontalna i vertikalna odvodnja i dovod vode, podižu pregradni zidovi. U Upravi Opće bolnice kažu da je na gradilištu, prema informacijama kojima oni raspolažu, konstantno prisutno od 50 do stotinjak radnika, ovisno o potrebama izvođenja radova.

(Ne)medicinska oprema

Nova stolarija trebala bi stići početkom ožujka pa građevinari postavljaju skele i pripremaju se za montažu, a nakon aluminijskih prozora sljedeći korak na Objektu 1 bit će izrada i montaža aluminijske fasade. Izvan gradilišta pripremaju se ugovori za nabavu sterilizatora te opreme za pripremu vode, za distribuciju otopina, za kuhinju i kotlovnicu. U zgradi dijagnostike, čija je rekonstrukcija počela koncem prošle godine, ruše se i demontiraju pregradni zidovi i podovi, uklanjaju stare instalacije struje, vode i odvodnje, a počela je i rekonstrukcija ravnog krova koji je zadnjih godina prokišnjavao. Svi pamtimo kante koje su skupljale kišnicu u čekaonici ispred ultrazvučnih ambulanti. Prema projektu, zgrada će biti kompletno rekonstruirana, dobit će nove instalacije grijanja i hlađenja, aluminijska stolarija zamijenit će stare drvene prozore.

– Obnova dijagnostike bi, prema sklopljenom ugovoru s izvođačem radova, trebala biti gotova do konca lipnja. Prije toga, početkom lipnja trebali bi stići već ugovoreni novi skupocjeni aparati, CT i magnetna rezonanca, da bi se montirali prije završetka radova. Golemi su to uređaji, a posebno će zahtjevno biti postavljanje instalacija za MR zbog kojeg će se morati rušiti dio zida zgrade dijagnostike. Na proljeće bi se, dakle, u posve rekonstruiranu zgradu mogle vratiti laboratorij, radiologija i nuklearna medicina, sada raseljene na obje bolničke lokacije. Zadnja će na red doći stara zgrada ginekologije čija će rekonstrukcija početi tek nakon završetka Objekta 1 i preseljenja djelatnosti iz zgrade ginekologije u ovu novogradnju, kaže ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Na pitanje kad će natječaji za nabavu nove opreme, njezin zamjenik dr. Ivica Fedel kaže da su dovršene podloge za izradu projekta medicinske i nemedicinske opreme i predane su konzultantima na izradu tehničkih specifikacija. Specifikacije očekuju tijekom ožujka, a one su podloga za provedbu javnih natječaja za nabavu opreme, čija vrijednost, prema okvirnim procjenama, iznosi oko 200 milijuna kuna. Nedavno je bolnica sklopila ugovor za 38 milijuna kuna bespovratnih EU-sredstava za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. S obzirom na uvjete iz tog ugovora, postupci javne nabave za ovaj projekt provest će se zasebno od javne nabave za izgradnju i opremanje nove bolnice. U pripremi je tehnička dokumentacija i za ove javne natječaje koji bi se raspisali u drugom kvartalu ove godine, što je usklađeno s dinamikom dovršetka radova na Objektu 2, gdje su predviđeni prostori dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, pojašnjava dr. Fedel.

Na pitanje o prosječnoj starosti sadašnje bolničke opreme voditelj pravnih poslova Goran Paić kaže da je “punoljetna”, u prosjeku je oko 18 godina stara, što redstavlja značajnu “otpisanost” – više od 80 posto. “No, zbog trajnog ulaganja u održavanje opreme, usprkos ovoj starosti, aparati su u funkciji, ali su nam problem učestali kvarovi”, kaže Paić.

Stacionar i poliklinike

Nova bolnica u Puli po funkciji će biti akutna bolnica, po vrsti opća bolnica, a po kategoriji županijska bolnica sa svim potrebnim i od Ministarstva zdravstva prihvaćenim stručnim jedinicama. U sedmerokatnici, kada se spoje stara ginekologija i novogradnja uz nju, bit će smješteni bolnički odjeli svih specijalnosti. Uz stacionarni dio s jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitim kupaonicama, tu će biti i klinička citologija, patohistološka dijagnostika, transfuzijska medicina, hitni bolnički prijem, operacijski blok, bolnička ljekarna i bolnička prehrana te nemedicinske djelatnosti kao što su centralna sterilizacija, ravnateljstvo, tehničke službe s pogonom, garderobe i spremišta otpada. Na tri etaže druge bolničke zgrade smjestit će se poliklinika, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, centar za dijalizu, fizikalna medicina, klinički laboratorij te laboratorij za invazivnu kardiologiju, anesteziološku reanimaciju i intenzivno liječenje.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Pin It on Pinterest