Bujska policija educirala umirovljenike kako se zaštiti od prijevara

 

Jučer su, u prostorijama Udruge umirovljenika u Bujama, policijski službenici Policijske postaje Buje-Buie, zajedno sa policijskim službenikom Odjela prevencije PU istarske, održali edukaciju umirovljenicima na temu ”Prijevare – kao se zaštititi već na kućnom pragu”.

Policijski službenici su nazočnima pojasnili najčešće modalitete prijevara starijih osoba – lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenja u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda, iskorištavanja odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Prezentirano im je ponašanje počinitelja na konkretnim primjerima iz prakse, da počinitelj kod starijih osoba  ”računa” na njihovu iskrenost i poštenje te naučenu kulturu ponašanja da je pristojno svaku osobu pustiti u svoj dom.

U završnom dijelu edukacije, policijski službenici su umirovljenike savjetovali slijedeće:

ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ

pitajte osobu tko je, od kud dolazi i što hoće od vas

ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu

ukoliko vam je osoba sumnjiva unatoč službenoj iskaznici, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li služba koju navodno predstavlja uputila službene osobe kod vas

ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično

vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak

ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti

ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda

samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih

oprez kod konverzacija i transakcija novčanih i drugih vrijednosti

zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)

zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, boju, marku i druge karakteristične detalje vozila

lopovi i prevaranti u pravilu koriste malo trikova, ali u različitim varijantama: oni mole za pomoć ili manju uslugu, lažno se predstavljaju kao službene osobe ili jednostavno tvrde da vas poznaju.

svi ti izgovori služe jednom cilju: da otvorite vrata i pustite počinitelja u vaš životni prostor kako bi vas se okralo ili prevarilo; ne dozvolite da dođe do toga.

 

Na kraju edukacije, kroz razgovor s  okupljenim, zaključeno je da se kroz ovakav vid preventivnog rada može puno toga korisnoga saznati te potaknuti na razmišljanje.

Pin It on Pinterest