Župan Flego: Podižimo razinu znanja, a ne barijere na granici

 

Koncem proteklog tjedna održan je u Kopru sastanak između predstavnika sveučilišta Univerza na Primorskem, Mjesne općine Koper i Istarske županije, na kojem su sudjelovali istarski župan Valter Flego, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, zamjenik koparskog gradonačelnika Peter Bolčić i prof. dr. Matjaž Novak, dekan Univerze.

Govoreći o mogućnostima suradnje na područjima gospodarstva i obrazovanja, župan Flego je istaknuo kako je danas znanje preduvjet razvoja, te kako treba pratiti trendove i potrebe gospodarstva što se tiče novih smjerova i načina učenja.

„Podižimo razinu znanja, a ne barijere na granici“, istaknuo je župan Flego dodajući kako je Istri cilj postati regijom znanja u punom smislu te riječi. Župan je ujedno predstavio i neke od županijskih projekata koji se provode s tim ciljem poput nadogradnje studentskog doma Sveučilišta Jurja Dobrila, u Puli.

Budući da je Univerze na Primorskem nedavno postala partnerom Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov, trećeg najpriznatijeg sveučilišta na svijetu, tijekom sastanka je bilo govora i o novim smjerovima koji su proizašli iz te suradnje.

Naime, od jeseni će studenti moći upisati i studij ekonomije i financija, a dogodine i matematike. Stoga, župan Flego je iskazao interes da se i neke od istarskih visokoobrazovnih institucija, poput Sveučilišta Jurja Dobrile, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč ili Politehnike, uključe u razmjenu studenata i profesora. Također, župan Flego smatra kako se spomenute institucije trebaju još jače povezati s koparskim Sveučilištem i surađivati na stvaranju novih programa i smjerova, sukladno potrebama tržišta rada.

Pin It on Pinterest