Održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula

 

U prostorijama HGK Županijske komore Pula 06. travnja održana je sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula koja je pod predsjedanjem Jasne Jaklin Majetić okupila istaknute istarske gospodarstvenike i članove vijeća te predstavnike lokalne i regionalne samouprave.

U uvodu sjednice je istarski župan Valter Flego prenio zaključke o  stanju gospodarstva u Istri koji su donijeti na posljednjoj sjednici Skupštine IŽ te je posebno naglasio činjenicu kako je istarsko gospodarstvo izrazito diverzificirano s najvećim udjelom prerađivačke industrije koju prate trgovina i turizam.

Uslijedila je najistaknutija tema sjednice koja se ticala predstavljanja online Kataloga hrvatskih proizvoda – baze podataka koja je namijenjena prije svega sudionicima javnih nabava. Direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić predstavila je katalog i koristi koje proizvođači (ponuditelji) mogu ostvariti svojim uvrštavanjem u navedenu platformu te način na  koji naručitelji, projektanti i investitori mogu doći do podataka o hrvatskim proizvodima i uslugama hrvatskih tvrtki.

– Najvažnija tema ove sjednice jest katalog industrijskih proizvoda. To je katalog koji radimo kao HGK gotovo cijelu godinu. Kvalitetno je popunjen podacima o proizvodima hrvatskih proizvođača stoga je sjednica proširena i s naručiteljima usluga. Ostalim okupljenim gospodarstvenicima želimo pokazati prednosti uključenja u navedeni katalog jer često nismo ni svjesni koliko zapravo proizvoda imamo. Primjerice, u Istri često zaboravljamo kako je gotovo trećina istarskog gospodarstva prerađivačka industrija. Zato ne bi smjeli dopustiti da se velike investicije planiraju bez uključenja hrvatskog proizvoda, a pogotovo onda kada se te investicije planiraju javnim novcem – istaknula je Jasna Jaklin Majetić prilikom predstavljanja kataloga.

Osim prezentacije online kataloga, na sjednici je bilo govora i o Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC) za Hrvatsku koju je predstavila glavna tajnica, Sunčanica Skupnjak Kapić.

– Međunarodna trgovačka komora (ICC), prisutna u Hrvatskoj od 2003. godine, je najveća svjetska poslovna organizacija i krovna svjetska udruga komora koja promiče međunarodnu trgovinu, investicije, ukidanje barijera u trgovini i multilateralni trgovinski sustav. Ujedno predstavlja i zastupa interese svjetske poslovne zajednice pred Ujedinjenim narodima i Svjetskom trgovinskom organizacijom te ostalim međunarodnim organizacijama, a u Hrvatskoj je osnovana s ciljem zastupanja nacionalnih interesa hrvatskog gospodarstva – zaključila je Sunčanica Skupnjak Kapić.

Pin It on Pinterest