Miletić uputio hitan apel predsjednici i premijeru: Nemojte tolerirati ustaški bezobrazluk – osudite ga!

 

PULA – U svoje osobno ime i u ime Istarskog demokratskog sabora najoštrije osuđujem najnovije ustaško divljanje u centru Zagreba, koje se dogodilo u ponedjeljak navečer na danu proglašenja zločinačke države NDH, a o kojem mediji izvještavaju tek sada.

Naime, na društvenim mrežama kruži degutantna fotografija skupine od tridesetak osoba kako na Trgu Bana Josipa Jelačića pozdravlja fašističkim pozdravom, a u rukama drže dva velika transparenta na kojima se vijori ustaško “U”. Vidljivi su i natpisi koji nedvojbeno potiču netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima drugih naroda.

S dubokim razočarenjem, po tko zna koji put, postavljam isto pitanje: zašto šutite!? Što se treba dogoditi da netko stane na kraj ovom uvredljivom primtivizmu?

Ovim putem želim uputiti otvoreni poziv premijeru i predsjednici Republike Hrvatske, ali i svim političkim akterima da odmah osude ovakvo ponašanje i naprave sve da oni koji su u tome sudjelovali budu kažnjeni. Nemojte tolerirati demonstraciju opasnog šovinizma! Samo žestokom osudom i konkretnom akcijom možemo zaustaviti ovu sramotu.

Svjetski mediji uredno prenose sve o toj morbidnoj strani hrvatske političke svakodnevice. Vjerujem da je svakom pristojnom građaninu ove zemlje izuzetno neugodno o tome čitati, a kamo li objašnjavati svim našim prijateljima i turistima da Hrvatska nije fašistička zemlja. Uvjeren sam da velika većina građana Hrvatske ima nultu stopu tolerancije za ustaštvo i nije mi jasno zašto ga onda onda toleriraju njihovi predstavnici u Saboru i Vladi?!

Ne želim vjerovati da je netko spreman kalkulirati temeljnim ljudskim i građanskim vrijednostima. S druge strane, s ponosom ističem da u Istri postoji čvrsti mentalitet međusobnog poštovanja i suživota koji se nikad ne dovodi u pitanje. Slijedite naš primjer – i zaštitite demokraciju!

Pin It on Pinterest