Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

 

Jučer je tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata obilježen 1. svibanj – Međunarodni praznik rada.

Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin koji je istaknuo važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na istome mjestu četvero radnika 1920. godine poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava. „Vrijednosti za koje su se oni tada borili su danas i naše vrijednosti, a pitanje rada i radničkih prava i dalje je aktualno u suvremenom, globaliziranom svijetu“ kazao je Radin.

Predstavnici Sindikata, Denis Buršić, predsjednik Sindikata lokalnih službenika i namještenika te Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije osvrnuli su se na tešku gospodarsku situaciju u zemlji te poručili kako se svi zajedno trebamo boriti za bolje sutra, za razvitak i bolje uvjete rada te otvaranje novih radnih mjesta. „Sada je vrijeme za borbu, pitanje je hoćemo li kao radništvo opstati ili ćemo se razići po drugim državama“ kazao je Kutlača, navodeći kako bi volio da se podigne svijest radnika i da svi razmisle jesu li se odmaknuli od toga za što su radnici poginuli prije gotovo sto godina.

Nakon prigodnih govora predstavnici Grada i sindikata položili su vijence na spomen ploču palim radnicima koji su 1920. godine na Portarati pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija. To su bili Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza. Uslijedio je nastup zbora Lino Mariani te Puhačkog orkestra Grada Pule, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili koji simboliziraju prvi svibanj.

 

Pin It on Pinterest