Eko akcija čišćenje priobalja i podmorja Puntižela – Hidrobaza 2017

 

U organizaciji Grada Pula, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Crvenog križa, prijepodne u subotu, 6. svibnja , dvadeset i drugu godinu za redom održana je hvalevrijedne eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, ove godine  na području  Puntižela – Hidrobaza – od ograde kampa Brioni (ex Puntižela) do MUP-a Valbandon.

Crveni križ se prvi put  priključio akciji  čišćenja priobalja kroz nacionalni program “Crveni križ u plavom okviru”.  Predstavnici Crvenog križa također su održali  i prezentaciju oživljavanja s naglaskom na ronioce koji su često u opasnim situacijama

U eko akciji sudjelovalo je 130-tak sudionika. Akciju čišćenja podmorja koordinirao je Ronilački savez Istarske županije uz sudjelovanje 40 ronioca iz 14  istarskih klubova.

Uz ronioce sudjelovali su članovi Radio kluba Arena-Pula, učenici Tehničke škole Pula kao i volonteri Crvenog križa Pula koji  su sakupljali otpad na priobalju a  vreće s izronjenim otpadom odlagali  na  suho  koje su potom pokupili djelatnici Pula Herculanee.

U akciji je također i sudjelovao MUP Pula koji  održao je prezentaciju nacionalnog edukativnog programa “Zdrav za 5”  o važnosti osvješčivanja mladih i ostalih o štetnosti utjecaja alkohola, droge i kocke na ljudski organizam.

Ove godine prikupljeno je 18 kubika otpada. U moru je bila manja količina smeća i to uglavnom limenke, staklene boce, gume i sitni otpad dok je na priobalju sakupljeno puno sitnog otpada, madraca, tekstilnog otpada, plastike (stolice, okvira za prozor..).

Pula promet osigurao je prijevoz do Puntižele za sve volontere Crvenog križa koji su čistili priobalje.

Svim učesnicima akcije organizator je osigurao zaštitnu opremu za prikupljanje otpada, majice i marendu a po završetku čišćenja za sve sudionike akcije organiziran je ručak.

Pin It on Pinterest