Svečano obilježena 163. obljetnica rođenja skladatelja Antonia Smareglie

 

Sinoć je na Forumu u sklopu proslave Dana Grada Pule te u organizaciji KUD-SAC „Lino Mariani“ svečano obilježena 163. obljetnica rođenja skladatelja Antonia Smareglie.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitao je od srca svima Dan Grada Pule te je pritom posebno čestitao i Ludviku Slani, članu Puhačkog orkestra Grada Pule koji je upravo danas dobio veliko priznanje grada Pule za svoj dugogodišnji rad. “Drago mi je što njegujemo svoju tradiciju i što se prisjećamo našeg velikog umjetnika. Smatram da onaj tko ne drži do svoje povijesti i kulture teško može sanjati ljepšu budućnost.” – poručio je Miletić.

 

 

Zamjenik gradonačelnika Pule i predsjednik Zajednica Talijana Pule Fabrizio Radin zahvalio se organizatorima što svojim dugogodišnjim radom svake godine oživljavaju glazbu besmrtnog Anotnija Smareglie, sina Pule.

Zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko pozdravila je visoke uzvanike i okupljene gledatelje u ime župana Valtera Flega i svoje osobno.

U programu je nastupio ženski zbor KUD-SAC „Lino Mariani“ koji je uvježbala dirigentica Orietta Šverko, muški i mješoviti zbor KUD-SAC „Lino Mariani“ koje je uvježbala Ileana Pavletić Perosa, Puhački orkestar grada Pule, solisti Sofija Cingula, mezzosopran, Jasna Kovačević, sopran, Tomislav Božičević, tenor, folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan, Folklorno društvo „Pazin“ iz Pazina i Kulturno-umjetničko društvo „Uljanik“ iz Pule. Dirigent je bio Branko Okmaca dok je programu će nazočila i unuka velikog skladatelja Adua Smareglia.

Pokrovitelji programa bili su Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule uz suorganizaciju Pula Film Festivala.

Podsjetimo, Antonio Smareglie rođen je u Puli u kući u Via Nettuno (današnji Augustov prolaz 3.) u kojoj se sada nalazi muzej njegova života i djela “Spomen soba A. Smareglie” o kojoj skrbi Sveučilišna knjižnica. Skladatelj je opere Nozze Istriane,  Preziosa,  Bianca de Cervia, Re Nala,  Il vasallo di Szigeth i brojnih drugih dijela. Skladateljeva Spomen-soba u njegovoj rodnoj kući u Puli otvorena je prigodom 150. obljetnice njegova rođenja, 5. svibnja 2004. godine. Uređenje Spomen-sobe financirali su talijanska Regija Veneto, Istarska županija i Grad Pula. Izloženu dokumentarnu građu o A. Smaregli poklonili su skladateljeva kći, pok. Silvia Smareglia, njezina djeca, pok. Silvano Smareglia i Adua Smareglia Rigotti, te njezine unuke Annamaria Smareglia Borgioli i Mariarosa Rigotti Longo. Svoje radove posvećene Smaregli darovali su kipar Alfredo Sficco, slikar i kipar Gualtiero Mocenni i drugi autori. Stalni postav izložbe smješten je u jednoj prostoriji u prizemlju skladateljeve rodne kuće. Izlošci (pisma, fotografije, partiture, audio zapisi, publikacije, slike, grafike i dr.) upoznaju posjetitelje sa skladateljevim životom i djelom. Izložena su i umjetnička djela posvećena skladatelju, a posjetitelji mogu slušati, odnosno gledati, zvučne i video zapise pojedinih njegovih skladbi.

Pin It on Pinterest