Održano predstavljanje rezultata završenog projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“

 

Danas je u sklopu obilježavanja Europskog tjedna 2017. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala predstavljanje rezultata projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“. Radi se o projektu vrijednosti104.442,17 €, financiranom iz sredstava Europske unije te sufinanciranom iz sredstva Ureda za udruge Vlade RH, a koji je trajao posljednjih 18 mjeseci. Projektna iskustva i rezultate predstavili su upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan i stručni suradnik za europske projete Andrej Pevec. Nositelj projekta bila je Zaklada, a u samoj provedbi sudjelovalo je još 6 partnerskih organizacija: Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Pučko otvoreno učilište Buje, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Umag.

Velika vidljivost projekta i obilježavanje Philanthropy day-a

Projektom je po prvi put u Hrvatskoj obilježen nacionalni tjedan filantropije u sklopu kojeg su organizirana četiri  Philanthropy day-a. Tjedan je oblježen i velikom konferencijom „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, koja je osim regionalnih hrvatskih zaklada i Nacionalne zaklade uključila i međunarodne govornike, a na panelima se raspravljalo o inovativnim oblicima i budućnosti zakladništva, ulozi žene u filantropiji nekad i danas te o razlozima i motivima za filantropska djelovanja  i razlici samopromocije i dobročinstva.

Organizirana je i kampanja za promociju filantropije u nekoliko hrvatskih gradova kojima se obilježio Philanthropy Day. U organizaciji Centra za građanske inicijative kroz projekt je organizirano 6 guerrila akcija u četiri različite županije. Guerilla akcije uključile su inovativni labirint filantropije koji je postavljen u svim gradovima kroz koji su se građani, a posebice djeca, kretali i ispunjavali zadatke i puštali svoje poruke. Labirint je prethodno osmišljen putem Javnog natječaja za idejno rješenje javne instalacije u svrhu promocije filantropije na koji su se prijavljivali umjetnici i ostali građani te je ova nabolja ideja postala dijelom projekta. Ukupno je u aktivnostima projekta sudjelovalo oko 10 000 građana.

U sklopu projekta objavljen je i Javni poziv za društve inovacije i/ili ideje u području razvoja civilnog društva i promociji filantropije čiji je cilj bio pružiti priliku za primjenjivanje stečenih znanja o filantropiji i realizaciju vlastitih ideja udruga i ostalih zainteresiranih građana. Ovim pozivom  podržane su 4 pobjedničke ideje: FemWiki enciklopedija žena Udruge za ljudska prava „PaRiter“, projekt spriječavanja bacanja hrane u Rijeci Centra za kulturu dijaloga iz Rijeke, Edukacija u prirodi za najmlađe Kluba istraživača Explora iz Višnjana te projekt prevencije nasilja učenjem empatije uz pomoć pasa Udruge za pet therapy Indeficientrer iz Vinkurana. Najbolje ideje odabrali su građani, glasajući za njih na stranicama Zaklade.

Niz radionica, susreta i publikacija

Projekt je proizveo niz rezultata koji će partnerima služiti u daljnjem radu osvještavanja o filantropiji i društvenoj odgovornosti. Promotivno-edukativni materijali proizvedeni kroz projekt dalje će se distribuirati i biti dostupni građanima i organizacijama. Ukupno je objavljeno 10 članaka na temu korporativne filantropije, društveno-odgovornog poslovanja, društvenih inovacija, crowdfundinga, filantropije te donacija i poreznih olakšica na iste. Objavljene su i tri infografike te dvije e-brošure na temu korporativne filantropije i poreznih olakšica povezanih s doniranjem te jedan vodič za crowdfunding koji prati i video prezentacija dostupna na youtube-u.

Osim članaka i priručnika, kroz projekt su organizirane brojne radionice i umrežavanja: radionica korporativne filantropije za poduzetnice, radionica za društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja poduzeća, Dan umrežavanja poduzetnika i udruga, Multisektor radionica koja je okupila udruge i poduzeća u programiranju filantropskog fonda, predavanje o doprinosu poslovnog sektora rješavanju društvenih izazova te promocija filantropskog fonda.

Nova zaklada i fond

Projekt i njegove ključne komponente neće završiti završetkom financiranja iz Europske Unije. Naime, osim prezentacija iskustava u provedbi EU projekata koji će Zaklada, ali i ostali partneri, dijeliti s zainteresiranom javnošću i organizacijama koje i same žele provoditi i prijavljivati slične projekte, svi će proizvedeni materijali biti javno dostupni. Nastavak projekta omogućit će i „Naša Zaklada“, zaklada udruge SMART koja je u fazi osnivanja, a koja je izravan rezultat ovog projekta i koja će promovirati filantropiju na području Primorsko-goranske županije. Osim toga, promocija filantropskog fonda  u sklopu projekta iznjedrila je novi filantropski fond Istre, koji će uskoro postati aktualan.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

Pin It on Pinterest