Predavanje “Anica Kovačič – u logoru s Anne Frank” u Puli

 

Predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., pod naslovom “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank”, održati će se u petak, 12. svibnja 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1).

Organizatori su, u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, Istarsko povijesno društvo, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Predavanje je uvršteno i u program Dana povijesti u Hrvatskoj, koji se 12. svibnja održava diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Kroz predavanje će se predstaviti svjedočanstvo Anice Kovačič (rođ. 1923.), suradnice NOP-a, koju su uhitili nacisti u selu Prestranek, nedaleko od Postojne, 1944. godine.

Zatvorena je u Gorici, a potom deportirana u koncentracijski logor Bergen – Belsen u kojemu je svjedočila stravičnim nacističkim zločinima. Danas živi u Tolminu (Slovenija).

“Jednog dana početkom 1945. primijetila sam uz žičanu ogradu suhu, iscrpljenu, mladu djevojku koja je tužno plakala. Rekla je da je Židovka i da se zove Ana Frank. Od toga dana redovito smo se susretale. Tako sam pod neobičnim okolnostima upoznala Anu Frank…“

Pin It on Pinterest