Gradu Puli uručena plaketa za potporu projektu Ekoškola

 

U sklopu tradicionalne godišnje svečanosti Ekoškola u Hrvatskoj koja je danas organizirana u Zagrebu, zbog iznimnog doprinosa u promociji zaštite okoliša i podizanju ekološke svijesti u svojim obrazovnim institucijama, Grad Pula nagrađen je posebno plaketom koju je primila zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Međunarodne Ekoškole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini odgojno-obrazovnih ustanova, odnosno osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića i učeničkih domova, škola za djecu s posebnim potrebama te fakultetima, a nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša. Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Ekoškole.

„Zbilja mi je čast i zadovoljstvo primiti danas ovo vrijedno priznanje kao rezultat potpore ove hvalevrijedne međunarodne inicijative. Ovo je ujedno i priznanje svim učenicima i njihovim učiteljima te vjerujem da će se ubuduće još veći broj naših predškolskih i školskih ustanova uključiti u ovaj projekt. Grad Pula kao društveno odgovoran grad, iznimno cijeni i potiče sve aktivnosti koje promoviraju važnost zaštite okoliša i održivog razvoja“, kazala je danas u Zagrebu zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

 

 

U Puli program Ekoškole provode dva dječja vrtića – Maslačak i Topolino, osnovna škola Monte Zaro te Gimnazija i srednja Tehnička škola. Osnovna škola Monte Zato u projektu Ekoškola sudjeluje od 2003. godine i upravo je na današnjoj svečanosti zbog toga stekla dijamantni status međunarodne Ekoškole. Vrijedno priznanje primila je ravnateljica škole Monte Zaro Branka Sironić uz prisustvo ekokoordinatora škole Zlatka Laseka, Maje Radolović Ćalić, Valentine Jurič, Alena Crnkovića i Ane Babić te predstavnika učenika Davida Sokolovića i Pavao Botice.

Škola je do sad uspješno provela kampanju „Za manje otpada“, organizirala je Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje te ekološki kviz „Lijepa Naša“.

Međunarodni projekt Ekoškola danas se provodi u preko 70 svjetskih zemalja, a u Hrvatskoj je prisutan već 20 godina i slovi kao najpriznatiji model odgoja i obrazovanja za okoliš u svijetu.  

Pin It on Pinterest