Sigurno sudjelovanje vozača motocikla i mopeda u prometu- najava akcije!

 

Podsjećamo da se u 2016. godini dogodilo 186 prometnih nesreća s mopedima i motociklima, u kojima je stradalo 167 osoba, od čega su 2 osobe smrtno stradale na motociklima, 36 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 129 osoba zadobilo lakše ozlijede.

U prva četiri mjeseca ove godine na području PU istarske stradalo je 20 vozača mopeda i motocikla. Jedan je vozač smrtno stradao, četiri su teže, a 15 lakše ozlijeđeni.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje. Osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje registarske pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.

Sukladno navedenom, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama te da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi.

Ostale sudionike upozoravamo da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju.

Slijedom navedenog danas, 12. svibnja od 14 do 19 sati će se na području Policijske uprave istarske provesti prometna akcija „Nadzor vozača mopeda i motocikla“, kako bi se utjecalo na smanjenje stradavanja ove skupine vozača.

Pin It on Pinterest