Dan ljubaznosti u prometu

 

U cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola, Grad Pula,  Turistička zajednica grada Pule i Autoklub Pula-Rovinj organiziraju Dan ljubaznosti u prometu.

Praćenjem stanja sigurnosti na području Postaje prometne policije Pula-Pola u 2016. godini, zabilježeno je 769 prometnih nesreća, od čega osam nesreća s poginulim osobama, 270 nesreća s ozlijeđenim osobama i 491 prometna nesreća s materijalnom štetom. U tim nesrećama je smrtno stradalo devet osoba, 48 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 346 osoba je lakše ozlijeđeno. Od ukupnog broja prometnih nesreća, u 53 nesreće su sudjelovali pješaci, koji su prouzročili sedam prometnih nesreća, odnosno 13%. U tim prometnim nesreća je stradalo 56 pješaka, pet pješaka je smrtno stradao, pet pješaka je je teško ozlijeđeno, a 46 pješaka je zadobilo lakše ozljede. Što se tiče prekršaja vozača, u 2016. godini je utvrđeno 570 prekršaja neustupanja prednosti pješaku od strane vozače.

Upravo stoga, kako bi se potaknuo tolerantniji odnos između vozača i pješaka, odnosno u cilju poticanja vozača na poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima te povećanja prometne kulture svih sudionika u prometu, 24. svibnja od 10 do 11 sati, provest će se prometno-preventivna akcija Dan ljubaznosti u prometu. Akcija će se provesti na četiri lokacije u gradu Puli:

•             Santoriova ulica, ispred osnovne škole

•             Tomasinijeva ulica, kod tržnice

•             Koparska ulica, kod trgovačkog centra

•             Poljana Sv. Martina, ispred osnovna škole .

Na navedenim lokacijama, pripadnici prometne jedinice mladeži će pratiti ponašanje vozača ispred obilježenog pješačkog prijelaza i evidentirati vozila te ”savjesne” i ”nesavjesne” vozače,  odnosno one koji su stali i propustili pješake te one koji su bez zaustavljanja produžili vožnju. Po završetku akcije, policija će analizirati podatke i odabrati 20 ”savjesnih” vozača, koji će se potom nagraditi prigodnim nagradama.

Pozivamo stoga vozače da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: “Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu”. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: “Hvala” ili da se osmjehnu. Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice, a krajnji cilj akcije je povećati osjećaj sigurnosti u prometu na pulskim ulicama, odnosno osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

Pin It on Pinterest