25. VINISTRA 11.-.13.05.Poreč – WineDay “Dan otvorenih vrata” 28.05.

 

Svake godine istarski vinski podrumi daju svoj obol Danu vina što se u mnogim regijama svijeta obilježava posljednje nedjelje u svibnju. Tako će dana 28. svibnja 2017., istodobno s tisućama vinskih podruma u svijetu, i sedamdeset istarskih širom otvoriti vrata za sve znatiželjne posjetitelje, ljubitelje vina i one koji će to tek postati.

Na Dan otvorenih vrata gosti mogu od 10 do 19 sati zaviriti u moderne vinarije, uređene kušaonice i obiteljska imanja u kojima posjetitelje očekuju ljubazni domaćini. Prilika je to za degustaciju i ugodne vinske razgovore s domaćinima, ali i kupnju vrhunskih butelja. Vrhunska istarska vina redom su dostignuća iz razdoblja posljednjih dvadesetak godina intenzivnog razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri.

U ovogodišnjem izdanju područje Sjeverne Istre ima najveći broj uključenih vinarija, njih 30, dok su se na području Poreča uključile 24. Pet vinarija ssudjeluje u Središnjoj Istri, po četiri će otvoriti svoja vrata na području Rovinja i Južne Istre te dvije na području Labinštine.  Manji broj vinarija će naplaćivati degustacije, stoga se posjetiteljima savjetuje da provjere informaciju na info letku koji mogu preuzeti na linku  http://www.istra.hr/.app/upl_files/WineDay_2017.pdf .

Projekt Dana vina krenuo je iz talijanske regije Toskane sredinom 1990-ih, jer nitko od odgovornih, u vinskom turizmu, nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Nitko nije vjerovao u projekt Wine day-a, zato su se i odazvali jedino vinari iz Toscane i to najviše iz prijateljskih razloga, a ne iz uvjerenja o potencijalno vrijednom projektu. Međutim, već je prva godina zabilježila velik posjet vinskim podrumima, kojom prigodom se prijavilo stotinjak vinara u projekt.’

Naredne, 1994. godine, u projekt je bilo uključeno već više od 500 vinara iz 14 talijanskih regija i posjet preko 150.000 ljubitelja dobre kapljice. Pored jake zastupljenosti vinara iz Toscane, najveći pomak učinile su regije Friuli Venezia Giulia te Trentino Alto Adige koje su privukle gotovo trećinu gore navedenih posjetitelja. Nakon 1995. godine, s priključenjem više od 600 vinskih podruma na cijelom poluotoku, projekt postaje nacionalan.

Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley – California, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu; provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra Australija, Mendoza u Argentini te regije u Chileu i Urugvaju. 1999. godine, po, prvi put se uključuju Goriška brda te Istra u projekt Wine Day-a, te se projektu priključilo preko 1.000 vinskih podruma u svijetu. Nakon vrlo uspješne prve edicije 1999. g. (37 vinskih podruma i oko 800 posjetitelja), protekle godine bilo je otvoreno 90-ak vinskih podruma s posjetom od preko 15.000 posjetitelja.

Do danas, Dan otvorenih vinskih podruma je i u Istri izrastao u respektabilni jednodnevni festival vinske kulture.

Manifestaciju organiziraju Udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra u suradnji sa Turističkom zajednicom Istarske županije i Upravnim odjelom za turizam Istarske županije.

Svim vinoljupcima i posjetiteljima vinskih podruma želimo sretan Dan vina!

 

Pin It on Pinterest