Miletić: Kome može pasti na pamet reducirati prava djece i osoba s invaliditetom?

 

Oštra reakcija IDS-a na inicijativu udruge U ime obitelji za ukidanjem pravobranitelja za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova

PULA – Istarski demokratski sabor smatra apsolutno neprihvatljivim najnoviji prijedlog udruge „U ime obitelji“, kojim ova udruga na čelu sa Željkom Markić predlaže da se ukine institut pravobranitelja za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova i da se on reducira na institut zamjenika pučkog pravobranitelja. Je li moguće da ćemo svjedočiti još jednoj diskriminirajućoj inicijativi te udruge koja je ovoga puta usmjerenoj na najranjivije skupine društva?

Osim što je prijedlog suprotan intenciji Ustavnog suda u kojem ističu da su institucije pravobranitelja za djecu, pa time i ostala dva pravobraniteljstva, ravnopravna s pučkim pravobraniteljem, a ne njemu podređena, ističem nužnost postojanja ovakvih instituta u svakoj demokratskoj zemlji. Prava i zaštita djece te osoba s invaliditetom nemaju alternative, ona su apsolutni prioritet i značajna karakteristika svake demokratske države. Opstojnost i djelovanje tih institucija ne smiju se dovoditi u pitanje! Umjesto da ih jačamo, mi razgovaramo o njihovom ukidanju!

Prijedlog udruge „U ime obitelji“ apsolutno je neprihvatljiv i tisućama godina udaljen od Europe i svega za što se borimo – multikulturalnosti, tolerancije, rodne ravnopravnosti, suživota i različitosti.

Hoćete li, gospođo Markić, roditeljima i skrbnicima u cijeloj Hrvatskoj objasniti kako bi se ukidanjem institucija čija je zakonska obaveza i odgovornost štititi našu djecu i najranjivije skupine društva, poboljšala kvaliteta i prepoznatljivost institucija zaduženih za zaštitu tih skupina društva?

Nakon žena, na udaru su sad djeca i osobe s invaliditetom čija prava „U ime obitelji“ dovodi u pitanje. Ovim putem pozivam Željku Markić da skupi hrabrosti i predstavi svoj ultrakonzervativan program putem registrirane političke stranke te da se prestane skrivati iza udruga tzv. civilnog društva.

Vjerujem da u Hrvatskoj ima dovoljno razboritosti da se ovakve diskriminirajuće inicijative u startu odbace i pozivam sve političke institucije i civilne udruge da odmah osude još jedan bizaran udar na ljudska prava kojim ova udruga drsko provocira temelje demokratskog i civiliziranog društva.

Pin It on Pinterest