»Važnost međusektorske suradnje za razvoj (bez)graničnih područja«

 

Održano umrežavanje hrvatskih i slovenskih organizacija pod nazivom »Važnost međusektorske suradnje za razvoj (bez)graničnih područja«

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva danas je u suradnji sa slovenskim organizacijama Regijsko stičišče NVO Primorsko-notranjske regije Boreo te Iskra – Stičišče NVO Istre in Krasa organizirala umrežavanje pod nazivom Važnost međusektorske suradnje za razvoj (bez)graničnih područja.

Događaj se održao u Dnevnom boravku Rojc, gdje se okupilo četrdesetak sudionika iz obje države,  predstavnika organizacija civilnoga društva, javnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Cilj ovog umrežavanja bio je omogućiti organizacijama i lokalnim samoupravama stjecanje kontakata za buduće potencijalne suradnje na međunarodnim projektima, INTERREG programu ili drugim programima Europske unije.

Nakon uvodnih govora organizatora, predstavnica zajedničkog tajništva programa INTERREG SLO-HR Dunja Babić iz Agencije za Regionalni razvoj RH, prezentirala je mogućnosti financiranja koje pruža navedeni program, nakon čega je uslijedila prezentacija primjera dobre prakse. Iz područja Istre prezentirana je inovativna suradnja javnog sektora i građana putem projekta Pazin Proračun od strane Marine Tomišić iz Grada Pazina. Uslijedio je primjer dobre prakse iz Slovenije koji je predstavio Janko Boštjančič iz javne institucije Park vojničke povijesti Pivka iz Slovenije.

Zaklada, Boreo i Iskra prezentirali su online platformu za traženje partnera koju zajednički planiraju izraditi ne bi li na taj način olakšali razmjenu dobrih praksi, ali i olakšali traženje partnera sa zajedničkog pograničnog područja te osigurali veću i raznovrsniju zastupljenost organizacija, ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Umrežavanje je zaključeno razmjenom ideja i iskustava svih uključenih dionika, ali i kreacijom različitih projektnih ideja koje su započeli osmišljavati na ovom događaju.

Pin It on Pinterest