Promocija Žminjskog pijata pašte

 

Sinoć od 19 sati održana je promocija žminjskih proizvoda u prostoru Milk & Cheese bara mljekare Latus.

Na samom početku, uz piće dobrodošlice, sve nazočne je pozdravila direktorica Turističke zajednice općine Žminj Lenka Šajina: „Ovim novim, objedinjenim proizvodom približavamo Žminjštinu našim gostima. Objedinjavanjem autohtonih proizvoda u jedan zajednički pijat nudimo domaćim i stranim gostima nešto drugačije, novo. Žminjski pijat pašte realiziran je u suradnji naših jakih snaga, višestruko nagrađivanih proizvođača koji njeguju tradiciju, autohtonost. Sve ih možemo slobodno nazvati čuvarima tradicijskih okusa i mirisa Istre s našeg područja.“

Načelnik Općine Žminj Željko Plavčić je također pozdravio sve nazočne te je istaknuo: „Žminjski pijat samo je uvertira i korak ka brendiranju Žminja kao eno-gastronomske destinacije središnje Istre. Žminj kao središte Istre, uz tradiciju proizvodnje i prerade, svakako može ponuditi razne gastro proizvode, kako turistima tako i ostaloj publici koja obitava na ovom području. Manifestacija poput Festivala pašte i kreiranje Žminjskog pijata, kao prvog koraka stvaranja brendiranih novih turističko-ugostiteljsko-gastronomskih proizvoda, samo su novi kanali koji omogućavaju plasman visokokvalitetnih autohtonih proizvoda domaćih proizvođača visoke kvalitete i prepoznatljivosti. Žminj je uvijek bio sinonim za inovativnost i diverzificiranost te će u tom smjeru i dalje biti poduzete sve mjere da Žminj postane prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija. Naravno, na tom putu, lokalni proizvođaći će ubuduće moći računati na bezuvijetni angažman Općine Žminj kao institucije, ali i vidjeti partnera te prijatelja u istoj.“

U Žminjskom pijatu pašte objedinjeni su proizvodi Mljekare Latus, Pršutane Jelenić, OPG-a Žminjski gušti te iz Agroturizam Paladnjaki. U kreaciji Pijata sudjelovali su poznati chef Deniz Zembo i sommelier Emil Perdec. Dio gastro tima je i Udruga Auro In Retia iz Pule uz vlasnika Silvija Cicvarića koji će također biti u Žminju tijekom 4. Istarskog festivala pašte.

Nazočnim gostima obratila se i Maja Orbanić ispred domaćina mljekare Latus te je izrazila veselje da je došlo do realizacije ovog proizvoda koji definitivno na stolove donosi jednu drugačiju valorizaciju rada vrijednih proizvođača. Ideja Žminjskog pijata pašte otvara jedna drugačija i nova vrata kako da istarski proizvodi bivaju još više cijenjeni jer je doista istarski proizvod vrhunski što brojna priznanja i nagrade za iste dokazuju tijekom dugog niza godina.

Osim autohtonih proizvoda koji su dio Žminjskog pijata pašte, gosti su uživali u pićima miješanim s proizvodima kao što je Gin tvrtke Aura iz Buzeta, ali i osvježavajućoj vodi Jamnica.

U nastavku vam donosimo cijeli meni koji je bio poslužen gostima. Osim ugodne atmosfere u Milk & Cheese baru obitelji Orbanić, definitivno su svi uživali u jelima i vinima. Zaključak je bio da je su jela upravo pogođena te da ih treba nastaviti promovirati kao novitet u gastronomiji centralne Istre. Vjerujemo da ćete uskoro moći uživati u toj deliciji u svim ugostiteljskim lokalima na području Žminjštine.

Meni:

 

  1. Gin&Tonik – u realizaciji sommeliera Emila Perdeca (Gin Aura),
  2. Kanapei s namazom od kobasica (OPG Žminjski gušti – vl. Milan Udovičić),

 

  1. Hladno predjelo – Hladni žminjski pijat (pršut od Pršutane Jelenić, panceta i kobasice od OPG Žminjski gušti, sir od Mljekare Latus uz vino malvazija istarska/berba 2016. Vina Agroturizma Paladnjaki vl. Miho Miličić)

 

  1. Toplo predjelo – Fuži s kobasicami (kobasice od OPG Žminjski gušti uz vino malvazija istarska odležana u bačvi od murve berba 2013. Vina Agroturizam Paladnjaki),
  2. Glavno jelo – Žminjski pijat pašte – makaruni s pršutom (Pršutana Jelenić, panceta Opg-a Žminjski gušti i sir Mljekare Latus uz vino teran barrique berba 2015. Vina Agroturizam Paladnjaki),

 

  1. Desert – Cheese cake (torta od sira) s preljevom od maline – pripremila Maja Orbanić poslužena uz vino muškat berba 2015. Vina Bažon.

Tjesteninu je proizvela tvrtka Marial iz Svete Katarine.

Bila je to definitivno gastronomska večer u otkrivanju novih okusa i spajanju svih lokalnih već postojećih proizvoda: kobasica, sireva, pršuta, vina i maslinovog ulja, tjestenine.

Sommelier Perdec je vodio goste kroz sljubljivanje jela i vina, a chef Deniz Zembo je svaki izlaz pojedinog jela objasnio i ukazao na ukusne note, ideju i proizvode u istome.

Na jedan vrlo skladan i ukusan način jela su spajala tradicionalnu i modernu gastronomiju na vrlo maštoviti način. Okusi su bili odlični te je uz dobro vino atmosfera uskoro postala domaća, prijateljska te su se razgovori nastavili na novim temamam i budućim izazovima sve u smislu čuvanja tradicijskih vrijednosti i novih načina približavanja tržištu i konačnim potrošačima.

Upravo je Žminjski pijat pašte ono nešto što je tu ideju pretvorio u realnost, konačan proizvod koji daje više i vrlo se lako približava potrošaču a satkan je isključivo od autohtonih proizvoda.

Vjerujemo da ćete i na 4. Istarskom festivalu pšate moći degustirati ovu novu gastro kreaciju te vas pozivamo ovim putem da dođete u Žminj 1. i 2. srpnja.

U hladu stoljetnih stabala Zad Kaštela, dočekat će vas i ove godine manifestacija koja slavi tjesteninu na sto načina, spoj tradicije ali i suvremenog štiha, manifestacija upravo po mjeri čovjeka današnjice. Općina Žminj i Turistička zajednica općine Žminj kreirali su manifestaciju koja će vam omogućiti odmak od gradske vreve, poslovnih obveza i užurbanih dana.

Prigodnim otvorenjem koje počinje u 18 sati u subotu, 1 . srpnja započinjemo avanturu Zad kaštela.

Pin It on Pinterest