4. Istarski festival pašte u Žminju, 1. i 2. srpnja 2017.

 

Na prekrasnom prostoru Zad kaštela u Žminju, u hladu sjena stoljetnih stabala, dočekat će vas i ove godine, Istarski festival pašte. Manifestacija koja slavi domaću paštu na sto načina, spoj tradicije ali i suvremenog štiha, manifestacija upravo po mjeri čovjeka današnjice.

Općina Žminj i Turistička zajednica općine Žminj kreirali su manifestaciju kojom će u ugodnom ambijentu posjetiteljima pružiti bogatstvo ponude proizvođača tjesteninaali i svih onih delicija koje se sljubljuju s tjesteninom. Ideja vodilja u kreiranju

ove manifestacije bila je vrlo jednostavna, stvoriti maksimalno ugodan ambijent gdje će gosti Žminja uživati u dva dana jedinstvenih doživljaja te kroz promociju sačuvati gušte i recepte koje su nekada pripremale naše none i mame u kuhinjama – pašta po starinski. U velikom cookingshow-u, uz vrhunske kuhare prof. Ljudevita Sabu, Damira Modrušana, DenizaZemba te familije AgroturizmaFerlin i njihovih gostiju, stariće recepti oživjeti na novi način.Moći će se degustirati ponuđeni meni „Pašta i svašta“ – u kojem će se tijekom cijelog festivala pripremati domaće tjestenine interpretirane u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji.Novi gastronomski brand „Žminjski pijat pašte“ u kojem su objedinjeni proizvodi Mljekare Latus, Pršutane Jelenić, OPG-a Žminjski gušti te iz Agroturizam Paladnjaki, moći će se premijerno degustirati prvog dana Festivala, u subotu1. srpnja.

 S programom na temu tjestenine koji najavljuje Istarski festival pašte, krenulo se već sa Šetimanom od pašte. Naime, od 23. do 30. lipnja žminjski ugostitelji svojim gostima nude posebnu primamljivu „pozivnicu“. Po promotivnoj cijeni od 40 kuna moći će se pojesti dobar pijat pašte u sljedećim ugostiteljskim objektima: konoba Puli Jurića, konoba Puli Pineta, restoranu Žminjka, restoranu Pod ladonjon i u Agroturizmu familije Ferlin (uz najavu). Ponuđeni prigodni meni uključuje pijat pašte i 2 dcl vina ili soka.

Prigodnim otvorenjem koje počinje u subotu, 1. srpnja u 18 sati započinje ovogodišnje izdanje Festivala pašte u Žminju, a kako je ovo manifestacija po mjeri cijele obitelji, i ove godine se nudi cijeli niz popratnih sadržaja, od stručnih predavanja i radionica izrade tjestenine po starim recepturamado igre i kreativnih radionica za djecu na temu tjestenine, malu izložbu pašte te brojne posebne delicije koje donose izlagači na štandovima festivala. Male tajne kako umijesiti dobre makarune ifuže s posjetiteljima će podijeliti žminjske domaćice dok će u subotu gđa. Alenka Fak, vlasnica tvrtke Marial održati radionicu izrade krafa.

Festivalskibar ove godine donosi novitet koji će se moći degustirati u hladovini Zad kaštela. Po prvi put u Žminju promovirat će se Prvo Viško pivo! Uz pivske stručnjake Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu piva će za posjetitelje sljubljivati s umacima i ovogodišnji pobjednik show-a 321 kuhaj Benić Kristijan.

Za one željne znanja pripremili smo stručno predavanje koje počinje u nedjelju u 20 sati na temu predstavljanja nacrta natječaja za podmjeru 6.2. Programa ruralnog razvoja „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“ čije se raspisivanje očekuje u mjesecu rujnu. Predavanje organizira LAG „Središnja Istra“ u suradnji s konzultantskim poduzećem Eurokonzalting iz Pule.

Ono što, osim uređenog prostora i ugodnog ambijent te mnogo kvalitetnih izlagača koji krase svojim proizvodima i ponudom, ovaj festival čini još posebnijim je djelić urbanog štiha koji donosimo odabirnom odličnih live glazbenika za večernji ugođaj. Tako će u subotu svirati grupa Febra, a nedjelju će začiniti već tradicionalni gosti CoolJazzQuartet. Glazbene večeri uz live izvedbe počinju od 21 sat, a tijekom dva dana festival je otvoren od 18 do 24 sati u noći.

Vidimo se svi u Žminju na 4. Istarskom festivalu pašte!

Pin It on Pinterest