Istarski župan upriličio prijem za veleposlanicu Irske u RH

 

Istarski župan Valter Flego danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, zajedno s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem u nastupni posjet primio veleposlanicu Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Olive Hempenstall. Veleposlanice Irske u Puli boravi u sklopu dvodnevnog festivala Bloomsday posvećenog irskom piscu Jamesu Joyceu, jednom od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća, a čiji je pokrovitelj i Veleposlanstvo Irske.

Župan Flego je na početku prijema predstavio veleposlanici Hempenstall Županiju i njezine glavne gospodarske grane, uspjehe koje ostvaruje u turizmu te značaj multikulturalnosti na ovim prostorima. „Istra je najeuropskija regija Hrvatske, kako po vrijednostima koje zastupa, razvijenosti gospodarstva, tako i po suradnji s mnogobrojnim europskim regijama“, izjavio je župan Flego. Također, istaknuo je otvorenost Županije za sve oblike suradnje s Irskom, ponajviše za ulaganje u gospodarstvo Istre te zajednički rad na EU projektima.

Govoreći o razvoju Pule od doba Austrougarske monarhije, kada je i James Joyce ovdje boravio, pa sve do danas, gradonačelnik Miletić istaknuo je da je Pula danas demilitariziran i moderan grad koji nastoji ojačati pomorsko-putničke kapacitete te ima razvijena mnoga područja gospodarstva, posebno istaknuvši dugu tradiciju pulskog brodogradilišta Uljanik. „Kad je riječ o turizmu, nastojimo proširiti turističku sezonu tako da traje cijele godine te je naš prioritet stvarati motive dolaska gostiju koji ne ovise samo o ljetnim mjesecima“, rekao je pulski gradonačelnik.

Pohvalivši ljepote Istre i Hrvatske, veleposlanica Irske istaknula je kako Istra zasigurno ima sve predispozicije za cjelogodišnju turističku ponudu, posebno u vidu enogastronomije koju Irci itekako cijene. Također, pohvalila je inicijativu Grada Pule da se za Dan sv. Patrika pulski svijetleći divovi osvijetle u zelenu boju čime je Istra poslala snažnu promotivnu poruku diljem Irske.

Osim činjenice da su Istra i Irska slične po pitanju multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti, povezuje ih i sve veći odlazak naših ljudi na rad u Irsku. Kako su istaknuli župan Flego i gradonačelnik Miletić, pred javnim i privatnim sektorom ostaje izazov kako zadržati mlade ljude u Hrvatskoj te spriječiti problem pronalaska stručne radne snage.

Tijekom razgovora, dotaknula se i tema Brexita za koji je veleposlanica Hempenstall rekla da će svakako imati učinka na irsko gospodarstvo budući da je država veliki izvoznik u Ujedinjeno kraljevstvo, no kako vjeruje da Irska ima dovoljno razvijeno gospodarstvo da se uhvati ukoštac s novim izazovima. Dodala je i kako je za Irsku europski put zajedništva jedini ispravan, s čime su se složili i župan Flego te gradonačelnik Miletić. Na samom kraju, prisutni su se obvezali nastaviti put prijateljstva i suradnje Istre i Irske te dodatno ojačati iste na području gospodarstva, turizma i kulture

Pin It on Pinterest