Gradu Puli dodijeljeno još jedno vrijedno priznanje za transparentnost

 

Institut za javne financije i ove je godine proveo istraživanje transparentnosti i otvorenosti lokalnih proračuna, kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a Gradu Puli ponovno je dodijeljena najviša moguća ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata.  

Rezultati istraživanja objavljeni su danas u Zagrebu, u Kući Europe, a prilikom dodjele još jednog u nizu priznanja Gradu Puli po pitanju transparentnosti, pulski je gradonačelnik Boris Miletić izrazio zadovoljstvo što je Pula ponovno istaknuta kao grad koji može biti uzor ostalima.

„Činjenica da istraživanje Instituta za javne financije, ali i ostala nezavisna istraživanja redovito, svake godine Pulu svrstava u sam vrh najotvorenijih gradova Hrvatske, dokaz je da su brojne aktivnosti koje su usmjerene ka još većoj transparentnosti rada uprave prepoznate i da daju konkretne rezultate. Podatke poput proračuna, potrebno je pojednostaviti i približiti građanima kako bi sami građani bili motivirani da sudjeluju u donošenju odluka u svojim sredinama. Ovo nam je priznanje još jedan dodatni motiv da nastavimo na tom tragu i da budemo još bolji i učinkovitiji za dobrobit svih naši sugrađana“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić kojemu je danas uručeno priznanje.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. „Ovim istraživanjem i objavljivanjem rezultata želimo ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornost“, istaknula je ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Ministar financija Zdravko Marić i ministar Uprave Lovro Kuščević čestitali su svim županijama, općinama i gradovima koji su napravili iskorak s ciljem veće transparentnosti i poručili im da nastave raditi i dalje u tom smjeru.

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je 2008. uveo e-Poslovanjem zahvaljujući kojemu je značajno smanjena birokracija i povećana je učinkovitost. Potom su  uvedeni suvremeni kanali komunikacije s građanima poput e-Konzultacija, e-Predmeta i slično. Pored redovite objave svih traženih proračunskih dokumenata, Grad Pula redovito provodi druge aktivnosti, poput objave posebnog vodiča u tiskanom i digitalnom izdanju Proračun u malom, redovitih javnih tribina po svim mjesnim odborima, web stranice www.proracun.pula.hri aplikacija e-Proračun i Pula na dlanu gdje svi građani jednostavnim putem mogu doznati sve najvažnije informacije o proračunu i druge važne informacije o radu gradske uprave.

Istraživanje transparentnosti proračuna provele su Mihaela Bronić i Katarina Ott, a kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici te je ista dostupna na stranici www.ijf.hr.

Pin It on Pinterest