Više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu

 

Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača radova, istarski župan Valter Flego je ovog tjedna potpisao Ugovor o početku radova na energetskoj obnovi ovojnice zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin vrijedan preko 3 milijuna kuna.

Prema riječima župana Flega riječ je o iznimno vrijednoj investiciji kojom će se smanjiti emisija CO2, uštediti na troškovima za energente te značajno podići standard škole te uvjeti boravka djece.

U 2017. godini gotovo jednu trećinu Proračuna Istarske županije izdvajamo za razvojne projekte i programe, među kojima su i oni na području obrazovanja. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu diljem Istre, našoj djeci omogućavamo kvalitetnije školovanje i ugodniji boravak u školama, a pritom vodimo brigu o okoliša. Ulaganja u djecu i mlade, te učinkovita energetska politika visoko su na našoj listi prioriteta“, istaknuo je istarski župan.

Labinska srednja škola zbog činjenice da nema potrebu za dogradnjom, ima uređeno vlasništvo, te veliki broj djece, zadovoljila je kriterije Javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za “Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, kojeg je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Pored obnove ovojnice, projekt obuhvaća i zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom za što je u tijeku postupak odabira izvođača, koji bi trebao biti okončan krajem mjeseca. Također, projekt predviđa i obnovu krova radionice, koja je već dovršena.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 5,3 milijuna kuna (s PDV-om), a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz navedene aktivnosti projekta, Istarska županija izdvojit će oko dodatnih milijun kuna za realizaciju pratećih investicija koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata. Navedene aktivnosti se odnose na sanaciju oborinske kanalizacije škole te rekonstrukciju elektroinstalacija snage i rasvjete za što su izrađena projektantska rješenja i u fazi su ugovaranja radovi.

Za obnovu ovojnice zgrade odabrane su tvrtke Maling d.o.o. Labin (izvršitelj radova), DIGA-INŽENJERING d.o.o. Labin (izvršitelji usluge stručnog nadzora) i Indikator d.o.o. Labin (izvršitelji usluge koordinatora II).

Unutarnji radovi započet će krajem mjeseca, dok su djeca na ljetnom raspustu, a kraj cjelokupnog projekta očekuje se u prvom tromjesečju 2018. godine.

Pin It on Pinterest