Međunarodnom suradnjom do sigurnije turističke sezone

 

Odjel prevencije Policijske uprave istarske nastavio je s provođenjem preventivnih aktivnosti u sklopu projekta istarske policije ”Sigurnost u turističkoj sezoni” pa su tako tijekom srpnja djelatnici odjela zajedno s policijskim službenicima pulske, rovinjske, porečke, umaške i bujske policije održali niz preventivnih info punktova.

Na području Policijske postaje Pula-Pola info punktovi su održani u kampovima Indije, Bi Village, Pineta, Stoja, Medulin, Brioni, Kažela, Runke, turističkim naseljima Verudela, Zlatne stijene i Barbariga, a policijski službenici o turistima su brinuli i na rtu Kamenjak te na području Ližnjana. Na rovinjskom području, savjete su dijelili u kampu Polari, turističkom naselju Amarin i na plaži Cuvi, dok su u Poreču posjetili kampove Zelena laguna i Bijela uvala. U Umagu su info punktovi održani u turističkom naselju Stella Maris, dok su na području Policijske postaje Buje-Buie policijski službenici bili prisutni u turističkom naselju Kanegra i na festivalu u Grožnjanu.

Policijski službenici turistima su podijelili letke na stranim jezicima, koje je izradila Policijska uprava istarska, a kojima se turistima sugerira na koje načine mogu podići razinu svoje sigurnosti za vrijeme ljetovanja. Strani i domaći gosti dobili su informacije o oblicima sigurnog ponašanja u moru, o opasnostima za plivače koji plivaju izvan zona namijenjenih kupačima, opasnostima za ronioce koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i pravila sigurnog ronjenja te opasnostima koje mogu prouzročiti vozači jet skija i plovila. Policijski službenici uputili su ih da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrijedne predmete te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili na drugim ovlaštenim mjestima. Domaćim i stranim gostima skrenuta je pozornost i na zaštitu bicikala od krađe, pa su ih tako policijski službenici uputili da zaključavaju svoje bicikle te da ih imaju pod nadzorom.

 

 

Hrvatskim policajcima na info punktovima su se pridružili i strani policijski službenici, koji u okviru projekta Ministarstva unutarnjih poslova ”Sigurna turistička sezona” ovog ljeta borave u Istri i brinu o sigurnosti domaćih i stranih gostiju.  Poljski policajci Michal Machulski i Marcin Celi,  slovenski policijski službenik Matija Breznik, talijanska policajka Patrizia Spadini i austrijski policijski službenici Zeljko Brkic i Ruzica Petrusic izazvali su zanimanje stranih turista, koji su bili oduševljeni što u Hrvatskoj susreću ”svoje” policajce. Vrlo su pozitivno ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije te su sa zanimanjem saslušali savjete policije.

Kako bi i ostatak turističke sezone bio na zadovoljavajućem sigurnosnom nivou, policijski službenici Policijske uprave istarske nastavit će s provođenjem ovakvih preventivnih info punktova i u narednom razdoblju.

Pin It on Pinterest