Župan Flego: „Općina Sveta Nedelja ima budućnost“

 

Istarski župan Valter Flego danas se sastao s načelnikom Općine Svete Nedelje Gianvladom Klarićem kako bi razgovarao o sadašnjim i budućim projektima u Općini. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Općinskog vijeća Svete Nedelje Valter Golja, zamjenica načelnika Irene Franković, pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Vitaljano Beletić, pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi te načelnik županijskog Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić.

Načelnik Klarić predstavio je istarskom županu financijsko stanje u Općini, istaknuvši kako je prošle godine po prvi puta ostvaren pozitivni financijski rezultat te je, do danas, ostvaren višak od 880 tisuća kuna u općinskom proračunu. Prema riječima načelnika Klarića, Općina Sveta Nedjelja nema dugovanja što je znak likvidnosti i stabilnosti našeg proračuna te potvrda racionalnog i odgovornog poslovanja općinske uprave.

Među najvažnijim trenutnim projektima u Općini posebno je istaknut projekt izgradnje novog vrtića koji će svoja vrata otvoriti s početkom iduće školske godine, a imat će ukupno četiri vrtićke grupe, od kojih su jedna jaslice, s kapacitetom od 84 mjesta. Na sastanku se razgovaralo i o odličnim turističkim rezultatima Općine, budući da je ove godine ostvareno preko 75 tisuća noćenja, čime se Sveta Nedjelja svrstala u najbrže rastuće općine prema broju dolazaka i noćenja turista. Planovi za daljnji razvoj turizma su osnivanje općinske Turističke zajednice koja bi se financirala sredstvima ostvarenim kroz boravišnu pristojbu.

Od ostalih projekata koji su u planu u narednom razdoblju, predstavnici Općine izdvojili su i izgradnju školsko-sportske dvorane, ulaganje u cestovnu infrastrukturu te nekoliko objekata za koji se još mora definirati buduća namjena. Posebno je za daljnji razvoj Svete Nedelje važno neiskorišteno zemljište u blizini Doma za psihički bolesne odrasle osobe, a preduvjet njegovog stavljanja u funkciju je rješavanje pitanja vlasništva okolnog zemljišta koje je u posjedu države.

Župan Flego pohvalio je pozitivno poslovanje Općine i dobre turističke rezultate, kao i uključivanje u najvažnije županijske projekte na području zdravstva te gospodarenja otpadom. Također, izrazio je spremnost Županije na pomoć i podršku u strateškim općinskim projektima koji će dodatno povećati kvalitetu života njezinih stanovnika

„Ono što me posebno veseli jest pozitivni prirodni prirast Općine u kojoj kontinuirano raste broj novorođene djece, kao i broj zaposlenih. To govori kako Općina Sveta Nedjelja ima budućnost i prilike za daljnji rast i razvoj te kako su ulaganja na ovom području, od strane javnog i privatnog sektora, itekako opravdana“, zaključio je istarski župan.

Pin It on Pinterest