Otkazane sutrašnje Šišmišarije u NP Brijuni

 

Najavljeno obilježavanje Noći šišmiša u subotu 2. rujna u NP Brijuni radi najavljene kiše NEĆE SE ODRŽATI.

Podsjećamo, Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u subotu, 2. rujna, obilježava 21. Međunarodnu noć šišmiša s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite tih malih letećih sisavaca.

Područje NP Brijuni pokazalo se vrlo važnim staništem za čak 15 vrsta šišmiša, što je neočekivno visok broj, obzirom na činjenicu da je riječ o otočju relativno male površine. Ipak, budući da se brijunskim šumama ne gospodari, već se trula i srušena stabla ostavljaju u šumi, šišmiši ovdje pronalaze veliki broj duplji i šupljina u starim stablima u kojima mogu odmarati tijekom dana ili prezimiti tijekom zime. Nedavno je na Velikom Brijunu zabilježena i vrsta veliki večernjak (Nyctalus lasiopterus), najveći europski šišmiš. Nalaz ove vrste bio je senzacionalan i zbog činjenice da je to bio tek drugi nalaz u Hrvatskoj nakon čak 89 godina.

Kasnije se pokazalo da su Brijuni važno stanište za razmnožavanje ove vrste, koja je u vrijeme razmnožavanja vezana upravo uz šupljine i duplje starih stabala. Osim za šišmiše povoljnih šumskih staništa, na  Brijunima šišmiši pronalaze i dovoljno hrane budući da se u Nacionalnom parku ne koriste pesticidi, a na nekoliko lokacija Velikog Brijuna nalaze se površine sa slatkom ili boćatom vodom koje su pravi restoran za te male sisavce.

Pin It on Pinterest