“Razrednom neprijatelju” još jedan Grand Prix u Sarajevu

 

Na sinoć završenom, 5. Međunarodnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“ Sarajevo (9.-13.9.2017.) u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo predstavi “Razredni neprijatelj” u režiji Luke Mihovilovića dodijeljena je nagrada Grand Prix za najbolju predstavu Festivala.

“Hrabra, angažirana predstava s autentičnim stavom, vještom i emotivnom glumačkom igrom, predstava koja postavlja pitanja i vapi za odgovorima” rečeno je pri dodjeli nagrade.

Predstava iz produkcije Dramskog studija INK premijerno je izvedena u rujnu prošle godine u sklopu Pulskog foruma 2016.

Prema motivima drame Nigela Williamsa, Luka Mihovilović, mladi pulski glumac i redatelj potpisuje režiju, glazbu i koreografiju.

U predstavi igraju pulski srednjoškolci, članovi Dramskog studija INK,  a u Sarajevu su igrale: Lucija Brkić, Jana Fočak, Leonarda Sep, Nora Čulić Matošić, Tisa Kliček, Nikolina Tomić i Sanela Hasanbegović.

Ovo je druga nagrada ovoj iznimnoj predstavi za mlade. Naime, na ovogodišnjim Susretima profesionalno vođenih predstava za djecu u Bjelovaru u ožujku, u organizaciji  Hrvatskog centra ASSITEJ, predstava je proglašena najboljom predstavom u cjelini

O čemu se zapravo radi:

„Kad profesorsko vijeće digne ruke od nekolicine socijalno devijantnih učenika, oni sami sebi organiziraju nastavu u napuštenom razredu. No unutarnje frustracije i strahovi rađaju konflikte, konstantno mijenjajući odnose među likovima. Tijekom lokalizacije drame Nigela Williamsa, voditelj Luka Mihovilović je muške likove pretvorio u ženske, dodavajući novi dramaturški sloj originalu. U konačnici je to dovelo do predstave snažnih glumačkih postignuća i preciznih poanti, ostvarenju čiji dojam ostaje dugo nakon završetka izvedbe. Tijekom razgovora, komisija se mogla uvjeriti da polaznici imaju sofisticirano razumijevanje problematika kojima se bave i na koji ih se način tiču u širem kontekstu. Uz to što je punokrvna predstava koja zaslužuje svoje mjesto na repertoaru, Razredni neprijatelj je više nego očigledno dobar primjer dramske pedagogije i kvalitetnog vodstva mlade kazališne trupe.“ Iz Obrazloženja stručnog žirija 19. Susreta u Bjelovaru.

Pin It on Pinterest