Pula domaćin međunarodne znanstvene konferencije o opasnim olujama

 

U pulskom hotelu Park Plaza Histria danas je održana deveta po redu međunarodna znanstvena konferencija o opasnim olujama – ECSS 2017 koju zajednički organiziraju Državni hidrometeorološki zavod i Europski laboratorij za opasne oluje (ESSL).

Ovaj međunarodni skup okupio je preko 200 stručnjaka iz više od 15 zemalja Europe i svijeta, a dobrodošlicu im je jutros zaželio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.

 

 

„Drago je Pula odabrana kao mjesto održavanja ovog iznimno zanimljivog i važnog skupa. Svjedoci smo se češćih klimatskih promjena i klimatskih ekstrema pa iako vremenske uvjete ne možemo kontrolirati niti na njih možemo utjecati, za njih se možemo pripremiti i prilagoditi. To u Puli odavno činimo te su u samo posljednjih nekoliko godina  uložena znatna financijska sredstva upravo u sustav sprječavanja plavljenja za vrijeme jakih kiša. Time je značajno unaprijeđena gradska infrastruktura, a pozitivni pomaci vidljivi su posebice na gradskim područjima koja su za vrijeme intenzivnih padalina proteklih godina često bila pod vodom, a danas su to područja koja ne plave“, kazao je Cvek i svima zaželio puno uspjeha u radu i ugodan boravak u Puli.

Okupljene je pozdravila i ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović. Glavne teme konferencije koja traje do 22. rujna su svi aspekti opasnih konvektivnih oluja, njihova dinamika, mikrofizika, elektrifikacija, prognoza, detekcija te praćenje oluja radarima i satelitima, a bit će obrađene i klimatologija opasnih vremenskih pojava, njihov socioekonomski utjecaj te prilagodba rizicima.

Pin It on Pinterest