Obilježen Dan spomena Grada Pule

 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja palim borcima na Velom Vrhu danas je obilježen Dan spomena Grada Pule, a vijence su u ime Grada Pule položili zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković. U ime Istarske županije vijenac je položila zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar u pratnji predsjednika Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Tomislavom Ravnićem.

Blašković je okupljene podsjetio kako je na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista  Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske, Dan spomena uveden u Statut Grada Pule kao znak sjećanja na tragediju u kojoj je 2. listopada 1944. život izgubio 21 borac protiv fašističke strahovlade. Povod masakru koji se na današnji dan dogodio 1944. godine bila je likvidacija štinjanskog fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan prije. Ubojstvom pulskih antifašista, među kojima je najmlađem bilo samo 16 godina, željelo se spriječiti stanovnike Pule u sudjelovanju u Narodnooslobodilačkom pokretu, no ovaj tragičan čin izazvao je suprotan efekt.

Nakon polaganja vijenaca, s početkom u 11,00 sati u osnovnoj školi Veruda organizirano je predavanje o značaju antifašizma i antifašističkog pokreta.

Pin It on Pinterest