Veliki odaziv građana na javnim tribinama za mjesne odbore

 

Javne tribine namijene građanima mjesnih odbora s ciljem zajedničkog kreiranja proračuna Grada za 2018. godinu održane su danas za stanovnike MO Valdebek te MO Kaštanjer, Monvidal i Gregovica.

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek u pratnji zamjenice gradonačelnika Elene Puh Belci i pročelnika gradskih upravnih odjela te predstavnika gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova, otvorio je javne tribine istaknuvši kako su predstavnici grada i ove godine s građanima po svim mjesnim odborima kako bi saslušali prijedloge i potrebe građana, te kako bi zajedničkim snagama pokušali odgovoriti na njih te ih, u skladu s financijskim mogućnostima, uvrstili u proračun za iduću godinu.

Prvi na redu bili su stanovnici Valdebeka koji su se u znatnom broju okupili u prostorijama svoga Mjesnog odbora. Uz mnogo zanimljivih prijedloga i želja za pronalaskom ostvarivih rješenja najviše se istaknula problematika Valdebečkog puta koju su mnogi građani ocijenili kao prioritet istaknuvši kako je na spomenutoj ulici osim same infrastrukture veliki problem i parkiranje kao i prebrzo prometovanje neobzirnih vozača. Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek prihvatio je želju građana da se ova ulica odredi kao prioritet u rješevanju, no istaknuo je i kako će za njeno potpuno rješenje, odnosno izgradnju po zakonskim osnovama, biti potrebno cjelovito rješenje i zajednička inicijativa svih stanovnika ulice jer se prije svega moraju riješiti imovinsko-pravni odnosi.  Pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić poručio je kako Grad Pula zajedno sa komunalnim društvima planira izradu cjelovitog rješenja za Valdebečki put koji će uključiti prometnicu odgovarajućih zakonskih standarda, sa svom pratećom  infrastrukturom, u što će biti uključena i odvodna mreža, kanalizacija i spajanje na plinsku mrežu.”Tamo gdje to prostorni uvjeti budu omogućavali također će se riješiti i problem nedostatka parkirališta uređenjem parking mjesta.“ – kazao je pročelnik Škuflić.

 

 

Osim Valdebečkog puta, građane je zanimao i način odvožnje tkz. zelenog otpada koji većinom nastaje u vrtovima obiteljskih kuća. Direktor Herculanee Igor Stari ukratko je pojasnio osnovne promjene prilikom prelaska na novi sustav prikupljanja komunalnog otpada te je istaknuo kako su za otpad nadležni sami građani koji ga mogu besplatno odlagati u za to predviđena zelena dvorišta. Direktor Stari je također predstavio i novosti vezane uz predviđenu gradnju sekundarne kanalizacijske mreže Pule putem bespovratnih sredstava EU te je najavio građanima, koji su postavili pitanje kada će se krenuti s njenom realizacijom, kako će u prvom kvartalu sljedeće godine početi dobivati pozive za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su preduvjet za aplikaciju na natječaj EU.

S obzirom na veliki interes građana MO Valdebek, zamjenik gradonačelnika Robert Cvek donio je odluku da se predviđena javna tribina za MO Busoler, koja se trebala također održati danas, premijesti u četvrtak u 18:30 sati što su stanovnici Busolera prihvatili.

Na javnoj tribina namijenjenoj MO Kaštanjer, Monvidal i Gregovica građani su istaknuli zabrinutost zbog pretjerane gradnje stambenih objekata u Japodskoj ulici iza kojih ostaje premalo zelene površine te su također predložili da se završi nogostup za pješake koji je ostao nedovršen u jednom dijelu spomenute ulice. Kaštanjerci su također predložili da se na postojećim autobusnim stajalištima postave nadstrešnice kako bi čekanje autobusa bilo ugodnije za starije ljude tijekom loših vremenskih uvjeta. Osim navedenog građani ovih mjesnih odbora upozorili su i na prebrzu vožnju u blizini Opće bolnice koja ugrožava pješake.

Javne tribine namijenjene mjesnim odborima nastavljaju se danas u 16:30 kada je na redu MO Veli Vrh i u 18:30 za građane MO Štinjan.

Pin It on Pinterest