Astronomska udruga Vidulin predstavila rezultate projekta Histrion 5 i Histron 6

 

U Komunalnoj palači u Puli danas je održan prijem za članove astronomske udruge Vidulini koji su gradonačelniku Borisu Miletiću uručili posebnu zahvalnicu za potporu projektu Histrion 5 i Histrion 6 te za doprinos popularizaciji znanosti.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić poručio je kako mu je iznimno drago što se ova astronomsko pustolovina nastavlja.  “Mi smo se doista potrudili u suradnji sa Istarskom županijom i Istarskom razvojnom agencijom približiti najmlađima znanost kroz otvaranje Centra za popularizaciju znanosti u samome središtu grada i uvođenje posebnih sati robotike u sklopu Zajednice tehničke kulture na Vidikovcu. Grad Pula će sigurno i u budućnosti biti potpora popularizaciji astronomije i cjelokupne znanosti,” kazao je gradonačelnik Miletić.

Voditelj Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić gradonačelniku je predstavio rezultate istraživanja bespilotnih letjelica Histrion 5 i Histrion 6 koje su iz Pule u srpnju ove godine lansirane u bliski svemir, a bile su namijenjene za astrobiološka i medicinska istraživanja.

 

 

“Glavni je cilj naših znanstveno-istraživačkih i edukacijskih projekata  pridonijeti popularizaciji svemirskih znanosti i pratećih tehnologija svim zainteresiranim građanima, posebice učenicima i studentima,” poručio je Tumpić te je najavio i skorašnju aukciju slika na kojima su učenici uz simbole Pule naslikali i izvanzemaljce iz znanstveno-fantastičnih filmova, koje su zatim putem Histriona 6 poslane u bliski svemir, odnosno na visinu višu od 25 kilometara.

O tome kako je projekt Histrion spojio razne znanosti, profesorske struke i sve razine školskih ustanova govorili su i profesori Sanja Benazić Kliba iz Medicinske škole i Dragan Basara iz Inudstrijsko-obrtničke škole koji je ustvrdio kako je osim poznate obrazovne krilatice „zemlje znanja“ nužno stvoriti zemlju vještine rada.

Obzirom da su članovi Astronomske udruge Vidulini dio međunarodne ekipe Synergy Moon u natjecanju Google X Prize , voditelj udruge najavio je skorašnje posljednje probno lansiranje rakete Neptun partnera iz SAD-a, tvrtke Interorbital Systems koji će probni let započeti s novim raketnim gorivom, motorima i telemtrijom do visine od 20 kilometara. U sklopu velikog natjecanja Google X Prize natjecatelji kroz privatno sponzorirane svemirske letjelice imaju zadatak na površinu Mjeseca omogućiti slijetanje rovera koji mora napraviti 500 metara i zatim poslati fotografije HD kvalitete s površine Mjeseca.

Pin It on Pinterest