U Banjolama postavljene nove tri skulpture na temu „Ženska lica u kamenu“

 

Kiparska kolonija „Cave Romanae“ nastavljena je i ove godine na temu „Ženska lica u kamenu“ te su nove tri skulpture postavljene u Banjolama duž šetnice, kao nastavak prošlogodišnje kolonije.
Kiparsku koloniju organizira Udruga Cavae Romanae, a ovogodišnja kolonija obuhvatila je kiparska umijeća trojice autora: Davora Klimana i Denisa Sardoza iz Pule te Ivana Briskija iz Zagreba pod vodstvom tehničkog voditelja Tihomira Hodaka. Kiparska kolonija nastavak je tradicije započete još davne 1992. godine kada je istu pokrenuo Šime Vidulin, a današnji predsjednik udruge je Eros Čakić. Kiparska kolonija održana je s dogovorenom temom ženskih lica u kamenu na tri skulpture, uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Općine Medulin financirano kroz natječaj javnih potreba u kulturi za 2017. godinu. Kamen za izradu skulptura donacija je kamenoloma u Valturi, a kipari su svoje skulpture izrađivali u kamenolomu Cave Romanae u Vinkuranu.

Na svečanom postavljanju skulptura v.d. pročelnica Upravnog djela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbara Floričić iz Općine Medulin istaknula je da je ovogodišnja kolonija nastavak prošlogodišnje priče u Banjolama, čime je šetnica dobila iznimno vrijednu kulturnu dimenziju. Sljedeće godine odabrati će se lokacija u nekom drugom naselju. „Mjesni odbor Banjole podržao je ovaj projekt, a mještani Banjola zadovoljni su postavljenim skulpturama na šetnici koja je nedavno i hortikulturalno uređena“ izjavila je Barbara Floričić.
Ovogodišnji sudionici kolonije u realizaciju svojih skulptura uložili su više od 10 sati dnevnog rada kroz 20-ak dana, a postavljanjem skulptura na šetnicu iste će biti vidljive i dostupne velikom broju mještana. Postavljanju skulptura prisustvovale su predstavnice Općine Medulin, autor jedne od skulptura Ivan Briski, tehnički voditelj Tihomir Hodak, počasni predsjednik udruge Šime Vidulin te predstavnik Mjesnog odbora Banjole Andrej Jovan.

Pin It on Pinterest