Grad Pula sufinancira brzobrodsku vezu između Pule i Zadra

 

U prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas je potpisan Sporazum o zajedničkom financiranju cjelogodišnje državne brzobrodske linije 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar te je uz ministra Olega Butkovića i državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac, u ime Grada Pule Sporazum potpisao gradonačelnik Pule Boris Miletić.

„Grad Pula je od samog početka podržao inicijativu ponovnog uvođenja brzobrodske linije do Zadra. Inzistirali smo da se linija ponovno uvede nakon što je 2014. ukinuta i drago mi je da je postignut konsenzus između svih uključenih strana za njezinim daljnjim održavanjem. Siguran sam da će ova pomorska  linija za koju vlada velik interes polučiti dobar rezultat i ekonomsku opravdanost. Pula je ovime i pomorskom rutom povezana sa Dalmacijom te vjerujem da će zahvaljujući tome broj naših i stranih gostiju koji posjećuju Pulu i Istru biti još i veći. Dobra povezanost Istre s ostalim dijelovima Jadrana ključna je za daljnji razvoj našeg turizma, a ovime pridonosimo  razvoju naše ukupne prometne infrastrukture i obogaćujemo ponudu“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom današnjeg potpisivanja Sporazuma.

Podsjećamo, direktivom Europske Unije prijašnja pomorska linija Pula – Zadar  koja je prometovala sezonski, kao takva više se nije mogla financirati iz državnog proračuna stoga je odlukom Vlade Republike Hrvatske od 22. prosinca 2016. godine, ova brzobrodska linija  postala cjelogodišnjom državnom linijom. Budući je državni proračun tada već bio donesen, pa za ovu godinu nisu bila predviđena  sredstva za njezino održavanje, navedenim Sporazumom dogovoreno je da navedenu liniju do konca godine financira Agencija za obalni pomorski promet, Hrvatska turistička zajednica, Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar.

Vrijednost potpore Sporazuma o zajedničkom financiranju iznosi 4.468.277,22 kuna od čega će Agencija za obalni linijski pomorski promet osigurati 44,8 posto sredstava, Hrvatska turistička zajednica 33,6 posto, Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija svaka po 10,8 posto te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar ravnomjerno s ostatkom sredstava. Udio Grada Pule u sufinanciranju iznosi 3,6 posto, odnosno 161 tisuću kuna.

Pin It on Pinterest