Predsjednik IDS-a premijeru: zašto tolerirate fašističke i ustaške vrijednosti u našem društvu?

 

ZAGREB – Na aktualnom satu današnje sjednice Sabora, predsjednik IDS-a Boris Miletić uputio je predsjedniku Vlade pitanje zašto je odlučio tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti u našem društvu.

– Našim prijedlogom dopuna Kaznenog zakona kojima bi se strogo kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima otvorili smo vam prostor da se pozicionirate kao moderna, proeuropska Vlada i da učinite ono što su druge europske države već učinile, istaknuo je Miletić dodajući:

– Umjesto toga, Vi ste napravili presedan i poslali vrlo jasnu političku poruku da ćete tolerirati vrijednosti koje propagira ustaški režim –  mržnju, teror i netoleranciju prema svima koji su drugačiji.

Predsjednik IDS-a podsjetio je sve prisutne u Saboru da je riječ o režimu koji je „uveo rasne zakone na temelju kojih su pogubljene desetine tisuća Židova, Roma, Srba i pripadnika drugih nacionalnosti, a samo u logoru Jasenovac ubijeno je nekoliko tisuća djece“. – Govorimo o režimu koji je službeno prihvatio nacističko zakonodavstvo i provodio politiku brutalne rasne i nacionalne nesnošljivosti na temelju koje su tisuće ljudi odveden u logore i mučki ubijane, kazao je Miletić naglasivši još da je taj isti režim prodao dijelove Hrvatske Italiji.

Zbog svega toga, napomenuo je Miletić, osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje. – Sav demokratski svijet jasno je rekao da je nacizam, uz fašizam, a time i ustaštvo, najveće zlo 20. stoljeća – zašto vi to odbijate učiniti?

– Mlada smo demokracija, imamo nisku razinu političke i građanske kulture i baš zato institucije moraju imaju odgovornost obrazovati javnost i slati jasne i nedvosmislene poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu, zaključio je Miletić upitavši ponovno premijera „zašto Vaša Vlada to ne učini? Zašto dopuštate normalizaciju fašističkih vrijednosti u Hrvatskoj?“

U svom odgovoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je doprinos IDS-a, međutim, ponovio je tezu da Vlada osuđuje ustaštvo te da namjerava riješiti ovo pitanje na cjelovit način i to osnivanjem povjerenstva koje treba raspravljati o autoritarnim režimima.

Predsjednik IDS-a na to je odgovorio premijeru da ga njegovi postupci demantiraju, jer bi u protivnom dao ukloniti ploču s natpisom „Za dom spremni“. Istaknuo je kako je uloga institucija da šalju jasne, nedvosmislene i odlučne poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu.

– Molio bih vas da se ne skrivate iza povjerenstava, dovoljno je da se ugledate na svoje sestrinske stranke u Njemačkoj pa ćete vidjeti kako se stvari učinkovito, brzo i jasno rješavaju. Za razliku od njih koji su jasno rekli da je zlo – zlo, vi se odbijate jasno odrediti prema režimu kojeg je cijeli svijet osudi. Time ste sirom otvorili vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu, napomenuo je Miletić.

Predsjednik IDS-a je zaključio da vjeruje u razboritost i odgovornost saborskih zastupnika.  – Siguran sam da će za naš prijedlog glasati svi zastupnici koji vjeruju u vrijednosti slobodne, antifašističke Europe, uključujući, naravno, vladajuće koalicijske partnere, zastupnike HNS-a i nacionalnih manjina.

Pin It on Pinterest